Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Op korte termijn wordt er een vergadering van de centrale commissie van de Staten aangevraagd waarin gesproken zal worden over de problemen die Aqualectra heeft om stroom aan haar klanten te leveren.


AqualectraDat is het resultaat van een ontmoeting die de pas opgerichte actiegroep ‘Organisashon Pro Akshon Kalidat Duradero’ gisteren met de fracties van MAN en PAR heeft gehad. Het burgerinitiatief is ontstaan als gevolg van irritaties van een aantal burgers, dat zij vaak zonder stroom komen te zitten omdat Aqualectra aan het schakelen is.
,,Het probleem van onvoldoende stroom wordt met de dag nijpender. Er zijn verschillende wijken die dagelijks zonder stroom komen te zitten. Op Wacawa is het zelfs gebeurd dat de bewoners twee dagen lang zonder stroom zaten, dat is onmenselijk. Het gaat om klanten die Aqualectra betalen voor stroom. Als ik mijn rekening niet betaal, dan word ik afgesloten. De voormalige directeur Casperson heeft zeven jaar geleden al gewaarschuwd dat de klad erin zou komen als de nodige investeringen uitbleven”, aldus Phyllis Hernández, woordvoerder en oprichter van het burgerinitiatief.
Uit gesprekken met deskundigen is het de groep duidelijk geworden dat Aqualectra dagelijks met een tekort van 29 à 30 megawatt kampt. ,,Zij hebben nooit een reserve waar ze op terug kunnen vallen, ze blijven maar schakelen. Klanten ondervinden schade omdat apparaten door de stroomuitval defect raken, voor hen is het lastig om een claim in te dienen. Klanten zeggen dat ze maar een schijntje krijgen als ze een claim indienen. Zij zijn ook niet op de hoogte van de clausule voor geleden schade, het is niet bekend wanneer iemand wel of niet daarvoor in aanmerking komt.”
Aqualectra is niet transparant en geeft ook geen inzage in het financieel beleid van de nv, zo oordeelt de actiegroep. ,,De overheid is de aandeelhouder, dat wil zeggen dat wij als samenleving aandeelhouders zijn, maar wij hebben nergens inzage in. Wij hebben ook meegemaakt dat als je de storingsdienst van Aqualectra belt, je in een rij wachtenden belandt, je krijgt niemand aan de telefoon. Als betalende klant hebben wij het recht om goede service te eisen.”
De groep heeft gisteren in een brief 21 prangende vragen over de situatie bij Aqualectra gesteld. Het idee is dat de burgergroep en Aqualectra zelf ook aanwezig zijn bij de vergadering van de centrale commissie. De groep heeft onder andere vragen over het gebruik van zonnepanelen en het benutten van natuurlijke bronnen om stroom op te wekken. Hernandez verklaarde aan deze krant dat de consumenten part noch deel hebben in de discussie die Aqualectra nu in de media voert met CRU en Refineria di Kòrsou. Het gaat daarbij om de vraag of er een contract is tussen de partijen en de verplichtingen die daaruit voortvloeien.
De situatie bij de overheids-nv is op dit moment onduidelijk en verwarrend, aldus de woordvoerder van het burgerinitiatief. ,,Het is nu bekend dat CRU vanaf eind deze maand gedurende twee weken geen stroom aan Aqualectra kan leveren. Dat betekent dat de stroomvoorziening nog meer kan verergeren. De leiding communiceert niet met het personeel. Wij horen aan de andere kant ook dat werknemers ontevreden zijn.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).