Jesus-Leito: Achteraf gezien had coalitie meer tijd moeten nemen
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - ‘Achteraf gezien’ had de coalitie van MAN-PAR-PNP-PS beter nog even kunnen wachten met de installatie van de ministers om het aftreden van de Statenleden (die ministers werden) en hun opvolging beter en naadloos te laten plaatsvinden.

zita2
Dat zegt Zita Jesus-Leito, leider van PAR en sinds kort minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN). Ze erkent dat de coalitie zich ‘te veel afhankelijk’ heeft gemaakt van de welwillende medewerking van de oppositie, die echter na het aftreden van 7 Statenleden van de regeringspartijen die in het kabinet-Koeiman plaatsnamen een ‘meerderheid’ in het parlement claimde.
De bewindslieden van de regering onder leiding van premier Hensley Koeiman (MAN) traden aan op 23 december 2016. ,,Dat was om vlak voor de kerst een krachtig signaal af te geven, nadat er erg veel geruchten waren verspreid en er commotie was ontstaan dat het met de formatie mogelijk niet zou lukken. We wilden de onrust wegnemen”, aldus Jesus-Leito.
Dat is niet helemaal goed gegaan, erkent de PAR-voorvrouw. ,,Want daarmee legden we uiteraard onbedoeld het lot van de 7 nieuwe parlementsleden in handen van de oppositie.”
En die oppositie is tot van alles in staat, vervolgt Jesus-Leito. Zo weet zij dat sommige kandidaat-Statenleden toen al werden benaderd met de vraag: ,,Kom bij ons!” Al dan niet grappend, maar met een serieuze bedoeling. Want de bedoeling is overduidelijk: de regeringsmacht.
,,De show was niet nodig geweest”, stelt de PAR-politica. Het had voorkomen kunnen worden. Vlak voor de installatie tot ministers is er door de samenwerkende partijen nog een flinke discussie geweest of het kabinet nog in december of begin januari zou aantreden.
,,We dachten een gecontroleerd risico te nemen”, vervolgt Jesus-Leito. Het reces van de Staten begon op 23 december en op de eerste dag na het reces zouden de zeven nieuwe Statenleden kunnen worden beëdigd. ,,Wij vonden die aansluiting voldoende naadloos.”
Voor de geloofsbrieven van parlementariërs is op zich niet de toestemming nodig. Het is een kwestie of de personen in kwestie aan de vaste criteria voldoen. Jesus-Leito kan dan ook geen begrip opbrengen voor de tegenwerking van de oppositie. Oppositie zijn in dit geval MFK van Schotte, KdNT van Amparo Dos Santos, MP van Marilyn Moses (voorheen PAIS) en onafhankelijk lid Eduard Braam (voorheen PAR). Het Statenlid Omayra Leeflang van UKH was de enige van de oppositie die zich niet schaarde achter Schotte en Dos Santos.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).