Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Een commissie van wijzen, bestaande uit ex-griffiers en Statenvoorzitters kan er in de toekomst voor zorgen dat het voor alle parlementariërs duidelijk is wat de regels in het parlement zijn.

commissiewijzen

Zo’n commissie zou gevraagd en ongevraagd advies kunnen geven of zaken verduidelijken. De commissie kan in regelmatige publicaties de parlementariërs informeren over het Reglement van Orde en het functioneren van de Staten.
Dat stelt parlementariër Omayra Leeflang (Un Kòrsou Hustu) in reactie op de tumultueus verlopen Statenvergadering van afgelopen woensdag. ,,Het viel mij op hoeveel verschillende interpretaties er van artikelen werden gegeven. Na afloop van de vergadering hoorde je ook allerlei analyses. Het is geen goede ontwikkeling en zelfs ook gevaarlijk als er geen duidelijkheid is over de artikelen”, aldus Leeflang.
In de discussie in de aanloop naar de bewuste Statenvergadering zijn er ook mensen geweest die de gouverneur ten onrechte noemden als de hoogste instantie om de impasse te doorbreken, zo merkte Leeflang op. ,,Er werd gezegd dat de gouverneur moest optreden maar dat is geheel niet op zijn plaats. De gouverneur heeft in het verleden gezegd om haar niet in een lastige positie te brengen. Zij kan niet naar voren treden en zichzelf verdedigen.”
De politica zat in de vergadering en heeft de grimmige sfeer die er heerste van dichtbij meegemaakt.,,Er zijn van beide kanten fouten gemaakt. Voor mij was het een vertoon van powerplay van beide partijen. Eigenlijk had dat voorkomen moeten worden.”
Volgens Leeflang hadden de politieke partijen toen het vaststond hoe controversieel de kwestie was, in gesprek met elkaar moeten gaan. ,,De polarisering had doorbroken moeten worden. Wij hebben de eed afgelegd als Statenlid, maar vertegenwoordigen als parlementariër het land. Dat hoger doel moeten wij voor ogen hebben. Belangrijk daarbij is de vraag in welk land wij willen leven.”
Zoals de zaken nu zijn gelopen heeft iedereen schade geleden, aldus de politica. ,,Ik heb heel veel mensen gesproken die na de vergadering zeiden dat ze voortaan niet meer gaan stemmen. Jullie doen toch niets en zorgen alleen maar voor gedoe”, zo werd er gezegd.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).