Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De reële economische groei in Curaçao is in 2016 volgens voorlopige cijfers nihil geweest (0,0 procent), nadat een jaar eerder nog een kleine groei van 0,3 procent werd geregistreerd.


CBCSIn Sint Maarten is het reële bruto binnenlands product (bbp) met slechts 0,1 procent gegroeid in 2016, wat een vertraging is vergeleken met de expansie van 0,4 procent in 2015. Beide landen laten een deflatie - een daling van het algemene prijspeil - zien als gevolg van een afname in de internationale olieprijzen.
In Curaçao komt de inflatie uit op -0,4 procent. Evenveel als de nominale economische groei. De reële groei van het bbp is daarom nul. Het bbp komt dit jaar uit op 5.621 miljoen gulden (5,6 miljard).
Dit meldt de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) in een terugblik op 2016 en vooruitblik op 2017. Voor het nieuwe jaar is de CBCS iets optimistischer, maar van een groeispurt zal vooralsnog geen sprake zijn. CBCS-president ad interim Jerry Hasselmeyer: ,,In 2017 zullen beide landen profiteren van de verwachte hogere groei van de wereldeconomie. De economie van Curaçao zal naar verwachting met 0,4 procent groeien in 2017, gedreven door een toename in de particuliere bestedingen en overheidsbestedingen. De daling in de netto buitenlandse vraag zal echter de economische expansie matigen. De economie van Sint Maarten zal naar verwachting met 0,5 procent groeien als gevolg van een toename in de particuliere bestedingen, gematigd door een afname in de overheidsbestedingen en de netto buitenlandse vraag.”
Een analyse naar bedrijfssector toont aan dat in Curaçao de reële toegevoegde waarde in de sectoren bouw, financiële dienstverlening en utiliteiten is toegenomen in 2016.Terwijl de sectoren restaurants & hotels, industrie, groot- & kleinhandel en transport, opslag & communicatie een afname registreerden.
In 2017 zal de economie van Curaçao naar verwachting dus met een matige 0,4 procent groeien. De inflatie wordt in het nieuwe jaar weer ‘positief’ geschat op 0,2 procent, voornamelijk als gevolg van een verwachte groei in de internationale olieprijzen.
De genoemde stijging in de particuliere bestedingen volgend jaar is het gevolg van een toename van de investeringen in onder andere de tweede megapier, de bouw en het onderhoud van hotels, de upgrading van luchthaven Hato en het woningbouwproject Wechi. Daarnaast zal de particuliere consumptie naar verwachting bescheiden groeien.
De groei van de overheidsbestedingen in 2017 wordt, naar verwachting van de CBCS, gedreven door een stijging in zowel de consumptie als de investeringen. Echter, de groei van de overheidsinvesteringen zal minder sterk zijn vergeleken met 2016, aangezien de bouw van het nieuwe ziekenhuis Hospital Nobo Otrobanda haar eindfase zal bereiken.
De netto buitenlandse vraag zal daarentegen negatief bijdragen aan de reële economische groei van Curaçao, ‘doordat de toename van de importen de hogere exporten zal overtreffen’.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).