Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Hensley Koeiman, vanaf morgen de nieuwe premier van Curaçao, wil de Curaçaose gemeenschap gedurende zijn premierschap ‘empoweren’. ,,Maar niet verwennen”, zo benadrukte hij gisteren tijdens de traditionele eindejaarslunch van de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC), waarbij Koeiman erespreker was. ,,Mensen moeten eerlijke kansen krijgen.”


Koeiman (Custom)Koeiman kent de situatie van armoede op Curaçao maar al te goed en vindt dat iedereen kansen moeten worden geboden om vooruit te kunnen. ,,We willen mensen empoweren.” De toekomstige premier van Curaçao blikte terug op zijn eigen jeugd op school en gaf dit als duidelijk voorbeeld. ,,Gedurende mijn tijd op school was alleen het cognitieve gedeelte belangrijk. De talenten deden er niet toe. Leerlingen die voor het cognitieve deel niet goed presteerden, kregen de stempel van ‘buriku bestia’ (domme ezel). Ondertussen werd er niet op gelet of deze leerlingen over andere goede kwaliteiten beschikten; of ze misschien goed konden tekenen, of voetballen of zingen of basketballen. Daardoor hebben we ontzettend veel Michael Jacksons, Lebron James’ en Beyonce’s verloren. Als we de talenten maar net zo hadden gekoesterd…. ”
Koeiman begon zijn speech in het Engels en vertelde over het regeerakkoord dat onlangs tussen de partijen MAN, PNP, PAR en PS is getekend en waarbij de waardigheid van de mens centraal staat. ,,Menselijke waardigheid is de basis voor duurzame ontwikkeling”, zo vertelde de MAN-leider voor een volle zaal in het Renaissance hotel. ,,Deze benadering kan worden gezien als een reactie op politici uit het verleden, maar is in essentie een reflectie van het belangrijkste recht van de mens waar alle andere mensenrechten van afstammen.”
De manier waarop we elkaar behandelen is van fundamenteel belang. ,,Er is veel te verbeteren binnen onze gemeenschap en ‘respect en waardigheid’ zal een van de belangrijkste principes zijn die mijn kabinet zal promoten”, aldus Koeiman. ,,We moeten ophouden met haat zaaien, stoppen met verdeeldheid creëren en daarmee zwart en wit, rijk en arm, Bándariba en Bándabou zien. We zijn één.” De toekomstige minister-president maakte daarom gisteren in de zaal van het Renaissance met het aanwezige publiek de afspraak ‘om iedereen te respecteren’. ,,Zelfs als ze je niet respecteren”, zo zei Koeiman. ,,Want uiteindelijk vertegenwoordig je jezelf en niet hen.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).