Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Het in mei dit jaar failliet verklaarde datacenter Ctex, waar vanaf het begin tot bijna het eind Anthony de Lima de scepter zwaaide, laat een spoor van financiële schade achter. Aan concurrente crediteuren alleen zijn voor bijna 11,7 miljoen vorderingen ingediend; een stuk meer trouwens dan wat in de boeken was terug te vinden (ruim 9,5 miljoen).
Dat blijkt uit het openbare faillissementsverslag van de curator dat in handen is van het Antilliaans Dagblad. Ook de Belastingdienst en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) gaan het schip in; voor bijna 1,1 miljoen aan niet betaalde belastingen respectievelijk ruim 6 ton aan niet afgedragen sociale premies.
In zijn oordeel over de rechtmatigheid sluit curator Arnold Huizing niet uit dat sprake is geweest van ‘onbehoorlijk bestuur’ en ‘paulianeus handelen’. ,,Mogelijk”, schrijft de curator in zijn faillissementsverslag aan de rechter-commissaris.
Ctex, Curaçao Technology Exchange nv, opende in maart 2014 officieel en met een groots feest de deuren. Het hypermoderne datacenter te Mahuma werd aanvankelijk bijna solistisch geleid door ex-directeur De Lima. Hij was behalve een kleine minderheidsaandeelhouder zowel ceo en enig lid van de executive board, als voorzitter van de toezichthoudende general board. Later voegde aandeelhouder UTS bestuurders toe aan de directie en na onthullingen in deze krant over vervalsingen in het businessplan kon De Lima niet langer aanblijven.
Het datacenter zelf is gered. International Data Gateway nv (IDG) heeft de activiteiten en het voltallige personeel met hun rechten en verplichtingen overgenomen. IDG heeft als handelsnaam E-Powerhouse en is een dochteronderneming van overheidstelecombedrijf UTS.
Een procedure tegen De Lima als voormalig bestuurder is volgens de curator ‘niet opportuun’. Zo’n rechtszaak is niet alleen tijdrovend, maar ook kostbaar. De gedupeerde crediteuren zullen lange tijd moeten wachten op de uitkomst, omdat de procedure vermoedelijk tot aan de Hoge Raad wordt uitgevochten.
De curator: ,,Het is ook de vraag of een vonnis gewezen in het voordeel van de boedel (Ctex, red) kan worden geëxecuteerd. Uit onderzoek is gebleken dat De Lima geen verhaal biedt.”

ctexgebouw


maatregelen corona

Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).