Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Pueblo Soberano heeft zich teruggetrokken uit het formatieproces. leeflangukhOndertussen is Un Kòrsou Hustu (UKH) van Omayra Leeflang (1 zetel) benaderd om samen met MAN (4), PAR (4) en PNP (2) te werken aan de vorming van een nieuwe regering. Daarbij zijn partijen ook gekomen tot een tentatieve verdeling van de ministerposten.
Volgens de tentatieve verdeling krijgt MAN de portefeuilles Algemene Zaken (AZ), Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) en Financiën. PAR krijgt de ministeries Economische Ontwikkeling (MEO), Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) en Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN). De portefeuilles Justitie, en Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) zijn voor PNP. Un Kòrsou Hustu krijgt het ministerie van Bestuurlijke Planning en Dienstverlening (BDP). Tot gisteravond hadden nog niet alle deelnemende Statenleden de bereidwilligheidsverklaring getekend. Eduard Braam van PAR kwam gisteravond aan vanuit het buitenland en zou volgens PAR-leider Zita Jesus-Leito vanochtend de verklaring ondertekenen. Dat verklaarde ze tegenover TV Direct.
Met het terugtrekken van PS stelt de partij zich als deel van de oppositie op; een rol waarin de partij altijd heeft geschitterd, aldus PS-leider Jaime Córdoba. Het breekpunt voor PS was dat de partij niet twee portefeuilles maar slechts één ministerspost zou krijgen in het nog te vormen kabinet. MAN, PAR, PNP en PS waren tot afgelopen vrijdag nog bezig met onderhandelingen over het nieuwe kabinet.
In zijn toespraak afgelopen zaterdag tijdens de wekelijkse partijbijeenkomst bij de sede van PS heeft Córdoba nog het laatste bod van PS besproken, namelijk om MAN drie en de overige partijen - PAR, PNP en PS - ieder twee portefeuilles te geven. ,,MAN hield vast aan drie portefeuilles, PAR wilde onder geen enkele voorwaarde inleveren en ook PNP was op haar gemak met twee portefeuilles die het had. Alle drie partijen hielden zich koest, maar wij zaten in de hitte van de strijd.”
De politiek leider heeft ook het beeld geschetst van wat er naar zijn mening had moeten gebeuren om de partij bij de formatie te houden. ,,PAR had de voorzitterschap van het parlement moeten nemen en één ministerschap aan ons moeten geven, zodat PS twee ministeries zou krijgen. Maar ze zijn stevig op hun standpunt blijven staan en ze hebben gelijk, maar zo leer je de mensen ook wel kennen. Geloof me.”
Volgens Córdoba heeft PS eerder te horen gekregen dat de partij door een ‘rekenkundige som’ niet in aanmerking komt voor twee portefeuilles. De PNP had bij de laatste verkiezingen 1,7 zetel gehaald, terwijl de PS 1,3 zetel haalde, aldus de redenering. Maar die vlieger ging voor de politiek leider niet op. ,,Het gaat erom hoeveel zetels ik heb; ik heb twee zetels en PNP heeft ook twee zetels.” De leider heeft ook uit de doeken gedaan dat de partij bij twee gelegenheden verklaarde door de zetelkwestie niet langer aan de formatie deel te nemen. De eerste keer werden de gesprekken geschorst en werd er later op de zaak teruggekomen. De partij bedankte bij de tweede gelegenheid en gaf de formateur de ruimte om iemand te zoeken die wel met de formatie verder wilde. ,,Zij hebben toen Leeflang gevonden, die bereid was welk aanbod dan ook aan te nemen. Zij hebben haar het ministerie van Bestuurlijke Planning en Dienstverlening gegeven; een muffig ministerie dat niemand wilde hebben”, aldus Córdoba.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.