Van een onzer verslaggeefsters

Willemstad - Tijdens het bezoek van Gerrit Schotte (MFK) aan de gouverneur gisteren, heeft de partijleider een voorstel ingediend van hoe volgens hem de nieuwe coalitie eruit moet zien. ,,Duidelijk is dat de kiezer niet wenst dat de bestaande coalitie wordt voortgezet.”


In een ‘Aide Memoire’ stelt MFK dat uit de uitslag van de Statenverkiezingen van afgelopen woensdag is gebleken dat de kiezer een koerswijziging wenst. ,,Die wens werd uitgedrukt door de coalitiepartijen de meerderheid van de Statenzetels te onthouden. Niet alleen dat, de partij met de signatuur Pueblo Soberano van het kabinet is teruggevallen van vijf zetels naar slechts twee, terwijl PAIS van vier zetels naar nul is teruggevallen en PAR - die recentelijk tot de coalitie is toegetreden - haar vier zetels behoud. Slechts PNP is met één zetel vooruitgegaan. In totaal heeft de zittende coalitie slechts acht zetels overgehouden, hetgeen niet voldoende is voor een meerderheid. Duidelijk is dus dat de kiezer niet wenst dat de bestaande coalitie wordt voortgezet.”
Maar ook de bestaande oppositiepartijen is geen meerderheid toegekend door de Curaçaose gemeenschap, immers MAN en MFK hebben beiden vier zetels, samen goed voor acht zetels, terwijl de nieuwe partijen - Un Kòrsou Hustu van Omayra Leeflang en Movementu Progresivo van Marilyn Moses - elk één zetel hebben gekregen. Samen goed voor tien zetels, zo merkt MFK op. Nieuwkomer Kòrsou di Nos Tur van Amparo dos Santos is in dezen samen met PNP aangewezen de meerderheid te bezorgen, zo insinueert de partij van Schotte. ,,Uit de opkomst van de partij Kòrsou di Nos Tur - die uit het niets drie zetels heeft gekregen - met de winst van PNP, blijkt dat de kiezer een koerswijziging voorstaat die bewerkstelligd zal moeten worden door een samenwerking tussen de oppositiepartijen, de nieuwkomer en de PNP”, zo luidt dan ook het advies van Schotte.
De mogelijkheid voor een dergelijke samenwerking dient te worden onderzocht. ,,Primair door een onderzoek naar de punten van synergie in de verkiezingsprogramma’s van de betrokken partijen alsmede hun bereidwilligheid om met elkaar samen te werken”, aldus Schotte in het advies. Op grond hiervan adviseert de partijleider van MFK dat er een informateur moet worden benoemd die belast moet worden met het onderzoek. Hiervoor wordt door MFK voormalig Statenvoorzitter Dudley Lucia naar voren geschoven.
Dos Santos heeft reeds eerder aangegeven niet met de partijen van de oude coalitie te willen werken, maar wel met de MFK van Schotte, die eerder dit jaar nog veroordeeld werd voor ambtelijke corruptie, witwassen en valsheid in geschrifte. Verschillende andere partijen, waaronder de grote winnaar van de verkiezingen MAN, maar ook PNP en Un Kòrsou Hustu hebben echter publiekelijk verklaard niet te zullen samenwerken met partijen waarvan de leden niet integer zijn.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).