Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - In de Sint Annabaai ter hoogte van de Motetwerf is gisteren olie gelekt. olielekCuraçao Ports Authority (CPA) laat in een schriftelijke verklaring weten volop bezig te zijn om de situatie te verhelpen.
CPA kreeg gisteren een melding van het olielek in de haven. Het bericht kwam van de aannemer die voor CPA werkzaamheden uitvoert aan de Motetwerf. Met de reconstructie van de werf - die begin 2017 gereed moet zijn - is een investering van ongeveer 10 miljoen gulden gemoeid. De kade van de Motetwerf en de Nieuwe Werf is meer dan vijftig jaar geleden gebouwd, is meer dan 300 meter lang en hoognodig aan herstel toe.
Het herstel houdt in dat er nieuwe damwanden moeten worden geplaatst, die vervolgens opgevuld worden met beton, waarvoor ankers van minimaal dertig meter worden gebruikt waarmee de kade diagonaal in de grond wordt verankerd. Gedurende het boren om de ankers in de grond te verankeren, werd door de aannemer geconstateerd dat olie vanuit de grond in de haven begon te sijpelen. ,,CPA is hierop onmiddellijk met het proces begonnen om verdere lekkage in de haven te voorkomen, door het plaatsen van een absorptieslang aan de voet van de Emmabrug te Otrobanda”, zo legt CPA uit. ,,Het operationele team van CPA, tezamen met de havenmeester en personeel van de afdelingen haven-, veiligheid- en inspectiedienst van CPA zijn tevens met het proces begonnen om de olie op te zuigen met vacuümtrucks en zogenaamde skimmers.” Curoil heeft in het schoonmaakproces het nodige materiaal geleverd.
De komende dagen zullen de werkzaamheden aan de Motetwerf zich voortzetten en zal CPA absorptieslangen plaatsen rondom de locatie waar de werkzaamheden plaatsvinden, ‘om te voorkomen dat meer olie in de haven terechtkomt’. CPA stelt dat de oorsprong van de olie moeilijk te achterhalen is, maar dat alles erop wijst dat het hier om olie gaat dat reeds decennialang in de grond is gelekt.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).