Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Er is een gerede kans dat de Benedenwindse Eilanden op donderdag of vrijdag getroffen zullen worden door een tropische storm. Indien dit het geval is, zullen de verkiezingen moeten worden uitgesteld.

storm
Op de website van de Meteo werd gisteren de weersverwachting getoond van geïsoleerde onweersbuien voor aanstaande donderdag. Tevens berichtte de Meteo dat zich een actieve ‘tropical wave’ boven het midden van de Atlantische Oceaan bevindt, tussen Afrika en het Caribisch gebied.
Volgens het Amerikaanse ‘National Hurricane Center’ (NHC) verplaatst het systeem zich in westelijke richting met een snelheid van gemiddeld 25 mijl per uur. De Meteo stelt dat de kans, dat de storing zich voor morgenochtend tot een tropische storm of orkaan zal ontwikkelen, dertig procent is. De NHC houdt het op veertig procent.
Indien dit het geval is, dan zal de storm donderdag of vrijdag over de eilanden of iets ten noorden van de eilanden trekken. Volgens Jozef Statia van de Meteo is het nog wel te voorbarig om te stellen of de storing zich ook daadwerkelijk zal ontwikkelen tot een storm, en of dat deze over de eilanden zal trekken. ,,Het hangt van te veel variabelen af, zoals de richting waarlangs de storing trekt, de sterkte van het systeem en de atmosferische condities”, aldus Statia. Hij roept de bevolking op vooral niet in paniek te raken, omdat de storing nog te ver weg is, op ongeveer 3.600 kilometer ten oosten van Curaçao.
De voorzitter van het Hoofdstembureau, Raymond ‘Pacheco’ Römer, stelt in een reactie tegenover deze krant dat, indien het scenario van een tropische storm over Curaçao zich zal voordoen, de verkiezingen van vrijdag zullen worden uitgesteld. ,,De wetgeving laat het toe om dan te verdagen.” Volgens Pacheco zouden de verkiezingen dan ‘idealiter’ op zaterdag of zondag moeten plaatsvinden, afhankelijk van hoe de weersomstandigheden zich ontwikkelen of hoe groot de schade is.
De voorzitter van het Hoofdstembureau stelt dat van de 120 stembureaus, bestaande uit scholen en buurtcentra, een aantal niet is voorbereid op mogelijk noodweer. Bij de vorige verkiezingen in 2012 was er ook sprake van hevige maar korte regenval, waardoor een aantal stembureaus tijdelijk niet goed bereikbaar waren.
Hij zegt niet te willen speculeren over rampscenario’s, maar wil afwachten tot er meer bekend is over de weerssituatie. ,,Dinsdag is er meer duidelijkheid. Dan gaan we overleggen met de regering en nemen we een besluit over de verkiezingen van vrijdag”, aldus Pacheco.
De Meteorologische dienst blijft de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houden en geeft (voor)waarschuwingen aan de bevolking en autoriteiten van Curaçao indien het weerssysteem een bedreiging voor het eiland wordt. Ook roept de Meteo de bevolking op zich te informeren over wat een tropische cycloon inhoudt en om de reguliere weersverwachtingen en speciale berichten te volgen. Op de website van de weersdienst kunnen bezoekers zich ook laten informeren over te nemen voorbereidingen in het geval van een storm.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).