Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het terrein en gebouw van het vorige week maandag afgebrande Sentro Pro Arte worden bewust natgehouden om te voorkomen dat asbestdeeltjes verstuiven. Het gebouw en een deel van de parkeerplaats blijven voorlopig afgesloten.

sentroproarte2
Vandaag komt een multidisciplinair team met vertegenwoordigers van alle betrokken instanties, waaronder de brandweer, de politie, architectenbureau Plan D2 en de verzekeraar, bij elkaar om te overleggen hoe en wanneer gebouw en terrein worden schoongemaakt. ,,In ieder geval zal een inventarisatierapport moeten worden opgemaakt”, zegt Sirving Keli van Geneeskunde en Gezondheidszaken (G&Gz) en coördinator van het Medisch Rampenteam. ,,Daarna zal de asbest volgens de daarvoor geldende regels worden verwijderd.”
Het terrein rond het voormalige cultuurcentrum is direct na de brand afgesloten. Voor bepaalde delen van het gebouw is destijds asbest gebruikt. Een zone tot 300 meter in westelijke richting onder de rook van de brand werd dinsdag tot risicogebied aangewezen. Daar liggen alleen kantoren. Bewoners in de omgeving lopen geen gevaar omdat hun huizen ‘boven de wind’ staan.
Na onderzoek bleek eerder al dat in het APC-complex en het vakbondsgebouw SSK aan de Schouwburgweg geen asbestdeeltjes waren gevonden. Gisteren werd ook het kantoor van Curinde aan de Emancipatieboulevard vrijgegeven door de autoriteiten. Een taskforce van de overheid met deskundigen op het gebied van asbestverontreiniging en van de departementen van de inspectie van arbeid en milieu is belast met het onderzoek.
De renovatie van het vervallen Sentro Pro Arte zou, na jaren leegstand en verval, deze maand beginnen. Alleen de goedkeuring van gouverneur Lucille George-Wout ontbrak nog. Maar door de brand is onzeker of het project nog volgens plan kan worden uitgevoerd en of het beschikbare bedrag van 5 miljoen gulden toereikend is, zo liet Tico Vos, woordvoerder van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport, eerder deze week weten.
Politiewoordvoerder Imro Zwerwer kon vrijdag nog weinig zeggen over wie de brand heeft aangestoken. ,,De zaak is in onderzoek en mogelijke daders zijn niet geïdentificeerd.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).