Van een onzer verslaggevers

Willemstad - De Koninklijke Marine en de Curaçaose Militie zijn in staat van paraatheid gebracht, nu er vandaag een algemene staking wordt gehouden, dat meldt Caribisch Netwerk. Premier Whiteman heeft de Koninklijke Marine om bijstand gevraagd als dat nodig mocht zijn.

marine

In gesprek met het Caribisch Netwerk benadrukte woordvoerder Maartje van der Maas van Defensie dat de gevraagde bijstand alleen gegeven wordt als de overheid van Curaçao daar op de stakingsdag om vraagt. In totaal heeft Defensie negentig landmachters en zestien miliciens van Curmil achter de hand.
Leden van in totaal 23 vakbonden, inclusief onderwijsvakbond Sitek, zijn opgeroepen om vandaag het werk neer te leggen.
Daarmee is de dreiging van een algemene staking die sinds vorige week in de lucht hing wat de bonden betreft een feit geworden. Onderwijsvakbond Sitek heeft zich ook bij de actievoerende bonden aangesloten. Voorzitter Darius ‘Lio’ Plantijn deed gisteren bij TeleCuraçao een oproep aan ouders om hun kind niet naar school te sturen omdat de leden van de bond staken.
Het personeel van Aqualectra heeft via de bonden die haar vertegenwoordigen, ook een oproep gekregen om morgen te staken en naar een van de mobilisatiecentra te gaan. Directeur Darick Jonis van Aqualectra verklaarde in reactie op de algehele staking, dat de leiding de situatie vandaag evalueert.
,,Voor ons komt de veiligheid van onze werknemers en onze installaties op de eerste plaats. Daarna moeten wij kijken of wij vandaag, als gevolg van de staking wel of niet voldoende personeel hebben om stroom en water te kunnen leveren. De situatie is onzeker, wij wachten af om te kijken wat er gaat gebeuren en beslissen dan wat de volgende stap wordt.” Directeur Yamil Lasten van Curoil verklaarde dat de leiding van de overheids-nv er alles aan doet om normaal te blijven functioneren. Lasten sluit niet uit dat er indien nodig juridische stappen worden genomen om de normale bedrijfsvoering van Curoil te garanderen.
De algemene staking is gisteravond door Errol Cova, adviseur van de bonden, officieel aangekondigd nadat eerder op de avond premier Ben Whiteman, en de ministers José Jardim van Financiën en Nelson Navarro van Justitie een nationale toespraak hadden gehouden. Cova legde uit dat de algehele staking drie speerpunten heeft. Ten eerste de strijd van de contractarbeiders van de vakbond SGTK die nu hun derde actieweek ingaan en nog geen akkoord hebben bereikt met de aannemersvereniging AAV, de arbeiders werken via deze vereniging bij de Isla-raffinaderij.
Het tweede speerpunt is het wetsvoorstel dat door de Staten is aangenomen en het recht van vrije onderhandelingen voor een cao voor het personeel bij overheids-nv’s, -stichtingen en publiekrechtelijke organisaties ondermijnt. Secretaris-generaal Roland ‘Nacho’ Ignacio van de vakcentrale CGTC merkte later in dat verband op dat het een poging is om de vakbonden om zeep te helpen. Het derde speerpunt is het door minister Nelson Navarro aangekondigde decreet voor een samenscholingsverbod.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.