Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Er is een 13 minuten durende Engelstalige documentaire gemaakt over de bouw van de Kathedraal van Doornen door multidisciplinair kunstenaar Herman van Bergen (1953).

sumpina2

Het filmpje is te zien op de website van het Antilliaans Dagblad. Van Bergen kwam in 1989 op Curaçao wonen en is de ‘ontdekker’ van de zogenoemde ‘Sumpiña Art’, zoals in de documentaire gesteld wordt. Met de doornen (sumpiña) maakt de kunstenaar allerhande driedimensionale kunstwerken met als grootste project een levensechte kathedraal in de tuin van Landhuis Bloemhof. De terroristische aanval op 9 september 2001 in New York is voor Van Bergen de aanleiding geweest om te zoeken naar ‘ander’ materiaal, waarna hij bij de sumpiña terechtkwam. Gezien het geloof in de terroristenoorlog een grote rol speelt, kwam hij op de doornenkroon van Christus binnen het overheersende katholieke geloof dat hier in de regio aangehangen wordt. In 2012 kwam het idee om een kathedraal te bouwen. Bij de bouw worden kansarme jongeren betrokken die hiermee een zinvolle bijdrage kunnen leveren aan de samenleving. De kathedraal symboliseert overigens niet een specifiek geloof, zo wordt in het filmpje uitgelegd. ,,Het gaat om de schoonheid, de kracht en de puurheid van moeder natuur. Geen religie of cultuur is belangrijker”, aldus de spreker, die de mening van Van Bergen weergeeft. Daarom heeft de kathedraal symbolen van verschillende religies erin verwerkt, zoals Russisch orthodox, het vrijheidssymbool van de Afrikaan, de Caiquetios en de Arowakken en een Hindoestaanse boog. Het design is gebaseerd op de vorm van het hoofd van een Arowak-indiaan, de oorspronkelijke bewoner van het eiland. Het ontwerp is bovendien een labyrint, een doolhof, om de vraag ‘wat gebeurt er hier toch op aarde?’ mee te illustreren. De doornen symboliseren het pijnlijke verleden en de verlichting in de kathedraal de hoopvolle toekomst. Als de kathedraal klaar is mag het ook een podium zijn voor toneel, dans, muziek en andere opvoeringen. Het project kan op veel sympathie en daardoor ook financiële steun van sponsoren rekenen.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).