Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De dader van de schietpartij waarbij afgelopen weekend twee doden vielen is bekend.

alleyVolgens bronnen binnen justitie is de politie hem op het spoor. Het incident is door camera’s van de uitgaansgelegenheid The Alley vastgelegd. In de discotheek schoot een man zaterdagochtend rond 4.45 uur twee jongvolwassenen dood, na een uit de hand gelopen ruzie. Vervolgens ging de dader ervandoor.
De slachtoffers zijn geïdentificeerd als de 21-jarige Jurick Hooi, die driemaal in zijn rug was geraakt en de 23-jarige Karoushaney Martina. Nadat de politie was gearriveerd, constateerde de opgeroepen arts dat beiden niet meer in leven waren.
In gesprek met deze krant zegt minister van Justitie, Nelson Navarro, dat hij betreurt dat er weer twee doden zijn gevallen en hij betuigt zijn medeleven aan de nabestaanden. De minister zegt te hebben vernomen dat het managementteam van The Alley er alles aan heeft gedaan om te voorkomen dat wapens het etablissement binnenkwamen, onder andere door uitgebreide fouillering van de bezoekers. Volgens hem zal uit verder politieonderzoek moeten blijken of het waar is dat het vuurwapen al binnen was, zoals op sociale media wordt gesuggereerd.
Uit politieonderzoek blijkt dat enkele bezoekers in de discotheek ruzie kregen, waarna een van hen een wapen trok en meerdere schoten loste. Volgens diverse berichten was de jonge vrouw, die in het hoofd was geraakt, niet bij de ruzie betrokken, maar werd zij per abuis geraakt.
Politiewoordvoerder Imro Zwerwer bevestigt desgevraagd dat de politie de camerabeelden van de The Alley in onderzoek heeft, alsook die van de beveiligingscamera’s die in Punda zijn geplaatst. Lopende het onderzoek wilde hij niet bevestigen dat de politie de dader op het spoor is.

Minister Navarro zegt dat het weer duidelijk is geworden dat ‘een klein deel van de jeugd totaal ontspoord is’. ,,Zoals ik al vaker gezegd heb, moeten we dit probleem aanpakken bij de opvoeding, door onze jeugd aan te leren respect te hebben voor het leven van de ander.”
De minister beaamt dat de wapenproblematiek op Curaçao het grootste probleem is binnen zijn portefeuille, ondanks pogingen van justitie om het wapenbezit in te dammen, met programma’s als ‘Entrega i desarma Kòrsou’ uit 2014. ,,Het is ons overduidelijk dat hier ontzettend veel wapens zijn. Maar Curaçao is zo toegankelijk vanuit de kust vanwege de vele baaien. We kunnen niet alles controleren, vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week.”
Vrijwel iedere week neemt de politie bij controles en huiszoekingen vuurwapens in beslag, maar volgens minister Navarro blijven de wapens het eiland binnenstromen, veelal met kleine barkjes. Hij zegt in gesprek te zijn met de kustwacht om patrouilles voor de kust verder te intensiveren.
De realiteit is echter wel dat Nederland de afgelopen jaren heeft bezuinigd op defensie. Volgens de minister van Justitie is het zaak dat er niet wordt bezuinigd bij de kustwacht en hij zegt binnenkort hierover opnieuw gesprekken te gaan voeren met de Nederlandse marine.
Het ministerie van Justitie heeft onlangs een studie laten uitvoeren naar mogelijkheden om weer een politiehelikopter te herintroduceren. Hieruit kwam naar voren dat dit financieel niet haalbaar is. ,,Een eigen politiehelikopter is gewoon te duur. Het is beter om drones in te zetten en dan met behulp van die informatie de kustwacht of politie-eenheden instructies te geven”, aldus Navarro.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).