Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Werknemers die via een aannemer bij de Isla werken voeren vanaf maandagochtend actie voor de poorten van de raffinaderij.

 poortisla

Dat is donderdag besloten tijdens een algemene ledenvergadering van de vakbond van de contractarbeiders SGTK.
Vorige week wisten SGTK en de aannemersvereniging AAV opnieuw geen overeenstemming te bereiken tijdens een overleg met de landsbemiddelaar. De vakbond en de vereniging verschillen van mening over een loonsverhoging die de aannemers met terugwerkende kracht over de afgelopen drie jaar zouden moeten uitbetalen aan de contractarbeiders.
,,We vinden dat er genoeg is gepraat”, zegt SGTK-voorzitter Alcides Cova. ,,Maandag gaan we staken.” Cova verwacht dat ongeveer 450 van de 800 leden van de vakbond aan de acties meedoen. Zij werken voor ongeveer 20 aannemers. Morgen bespreekt het bestuur van SGTK met het actiecomité en de shopstewards hoe de acties eruit gaan zien. Alhoewel de Isla alleen zijdelings betrokken is bij het conflict kiest de vakbond er toch voor om actie te voeren bij de raffinaderij. ,,We hebben geen alternatief”, zegt Cova.
AAV-voorzitter Mike Willem bevestigt dat de onderhandelingen op niets zijn uitgelopen en noemt de eisen van SGTK ‘absurd’. ,,De bond vraagt een dertiende maand en een vakantie-uitkering. Dat is al een verhoging van 17 procent.” Samen met de 9 procent loonsverhoging dus 26 procent. De AAV wilde aanvankelijk helemaal geen loonsverhoging voor de werknemers, maar kwam de vakbond in haar laatste voorstel tegemoet met een verhoging van 4 procent verspreid over drie jaar (2, 1 en 1 procent). ,,We denken dat het behoud van banen op dit moment belangrijker is. Iedereen weet hoe moeilijk PdVSA het heeft.”
SGTK en AAV liggen sinds 2014 met elkaar in de clinch. SGTK eist dat de AAV over 2013, 2014 en nu ook 2015 een loonsverhoging van 3 procent per jaar en een vakantietoeslag en bonus uitbetaalt, omdat dat zou zijn vastgelegd in de collectieve arbeidsovereenkomst (cao). De rechter besliste in 2014 al dat de AAV daartoe niet verplicht kon worden omdat een en ander in een principeakkoord was vastgelegd en niet zonder meer bepaald in de cao. De bouwbedrijven voeren ter verdediging nog aan dat zij in 2012 een loonsverhoging hebben betaald van 5 procent en een bonus van 1.600 gulden, maar dat de raffinaderij ondanks beloftes over een financiële compensatie, nooit over de brug is gekomen.
Landsbemiddelaar Randolph ‘Dòis’ Gijsbertha was in oktober 2015 nog optimistisch over een goede afloop van het conflict. ,,Ik kan nu zelfs zeggen dat er licht aan de horizon gloort”, zei hij destijds. ,,Beide partijen hebben de bereidheid getoond om tot een oplossing te komen.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).