Willemstad - Om de tweede megapier te bekostigen heeft Curaçao Ports Authority (CPA) in onderhandeling met de verschillende cruiselijnen die het eiland aandoen afgesproken dat er voortaan 5,50 dollar aan passenger-fee oftewel ‘head tax’ geïnd wordt in plaats van de 3,50 dollar die nu betaald wordt per cruisepassagier.

taxmegapier

Dat is bevestigd door CPA-cco Raul Manotas. Het geld dat hiermee opgebracht wordt, wordt gebruikt om de lening van 32 miljoen dollar die het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC) voor de tweede megapier aan CPA verstrekt af te lossen. ,,Het is de bedoeling dat de verhoogde passenger-fee ingaat per 1 oktober van dit jaar. Maar geleidelijk aan wordt deze over een tijdspanne van tien jaar verhoogd naar 8 dollar per passagier. Dit bedrag wordt nu al per 1 oktober 2016 op Aruba geïnd, dus het is voor de regio een redelijk normaal bedrag”, aldus Manotas. Megapier 2 gaat in totaal 42 miljoen dollar kosten, waarvan APC 32 miljoen financiert en CPA zelf de resterende 10 miljoen zal bijdragen. Het voorstel van de verhoogde head taks is ook met instemming van de federatie van cruiselijnen in het Caribisch gebied en Amerika, de Florida Caribbean Cruise Association (FCCA).
De bouw van de tweede megapier is gegund aan het Nederlandse bouwbedrijf Koninklijke BAM Groep, vanwege de beste prijs en de meeste ervaring, zo legt Manotas nader uit. BAM werd gekozen uit vier bedrijven die op de openbare aanbesteding inschreven. Er is al begonnen met het ontwerp en op basis van de bouwtekeningen wordt de bouwvergunning aangevraagd. Het is de bedoeling dat de bouw start in januari 2017 en dat de tweede megapier er in september 2017 ligt. Het doel is om daarmee 1 miljoen toeristen aan te trekken met grote schepen die een capaciteit hebben van 6.000 passagiers. Overigens omvat het project van 42 miljoen dollar ook de versteviging van de bestaande megapier met een uitbreiding van de aanlegpunten en loopbruggen voor toeristen waardoor in de toekomst ook grotere schepen aan de eerste megapier kunnen aanleggen.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).