‘Uitgangspositie Curaçao door juiste beleidsmix stuk beter’
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Minister José Jardim van Financiën heeft als eerste minister zijn overdrachtsdocument aangeboden aan de Staten. Daarin legt hij verantwoording af voor zijn regeerperiode, die eindigt met de verkiezingen van 30 september.

jardim

De titel ‘Een solide basis voor een betere toekomst’ is veelzeggend over hoe Jardim terugkijkt op zijn periode als minister, die begon op 29 september 2012. De toekomst van Curaçao ziet er nu een stuk beter uit, vindt hij. ,,Bij een juiste beleidsmix kunnen gezonde overheidsfinanciën én economische groei worden bereikt.”
De nieuwe minister van Financiën die na de verkiezingen aantreedt zal het overdrachtsdocument gebruiken als startpunt voor de nieuwe regeerperiode. Het is overigens niet uitgesloten dat Jardim zelf die minister is, want hij heeft onlangs gezegd ‘geen nee’ te zeggen tegen een nieuwe periode als minister.
Jardim legt uit welke situatie hij in september 2012 aantrof na de periode van het kabinet-Schotte: een economische crisis met een krimpende economie en onbeheersbare overheidsfinanciën. Dit mondde uit in een aanwijzing van de Rijksministerraad. Een periode die werd gekenmerkt ‘door afwezigheid van regie en daadkracht’. Het vertrouwen neemt af en investeringen blijven uit.
,,Vanaf eind september 2012 vindt er een aanzienlijke kentering in het financieel beleid plaats”, schrijft Jardim over zijn beleid. Hij bouwt aan een solide basis, die breed wordt aangepakt. Dat ging gepaard met ingrepen in de sociale verplichtingen, zoals de ouderdomsvoorziening, die Jardim omschrijft als ‘een hogere bijdrage van de samenleving’. Dit heeft ervoor gezorgd dat de overheid ook in de toekomst de sociale verplichtingen kan nakomen.
Op het gebied van belastingen heeft Jardim ervoor gezorgd dat de zwaarste lasten worden gedragen door de breedste schouders. Alle soorten belasting hebben een progressief karakter gekregen, dus een oplopend tarief, en er is een kleine belasting ingevoerd op vermogen. Ook is ervoor gezorgd dat werk meer gaat lonen door de belasting op arbeid te verlagen.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).