Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Op Curaçao wordt ongeveer 20 procent van het geproduceerde afval gerecycled, meeste metaal en bouwafval. Recycling De rest van het afval wordt begraven op de vuilstortplaats. ,,Er ligt nog een groot potentieel in het recyclen van glas, plastic, papier en organisch materiaal”, zo is afgelopen week door Selikor-directeur Wesley Kook op de dag van de ambtenaren bij een presentatie voor de ambtenarenvakbond Abvo naar voren gebracht. Hij legt de lat hoog als hij stelt dat in 2030 - dus over 14 jaar - het recyclepercentage naar de 80 moet zijn gebracht. Het belangrijkste hedendaagse doel van recyclen is het sparen van het milieu. In de Tweede Wereldoorlog was het doel bijvoorbeeld om zoveel mogelijk te besparen. Recyclen stond toen meer gelijk aan hergebruik. Later was het om zo veel mogelijk ‘waste’ te voorkomen. In de huidige wereld moet recyclen gecombineerd worden met moderne technologie. ,,Recyclen is business geworden. Er moet goed op voorbereid en geïnvesteerd worden. Om succesvol te zijn moet moderne technologie toegepast worden”, zo heeft hij aangevoerd. En omdat recyclen steeds meer business is, wordt ook hier bezuinigd op personeel. Steeds meer taken van vuilophaal en -verwerking kunnen tegenwoordig machinaal gedaan worden en zelfs met gebruikmaking van computergestuurde apparatuur. Dat maakt dat er bijvoorbeeld alleen nog maar een chauffeur nodig is voor een vuilniswagen die computergestuurd de kliko leegt in de wagen. Dan vallen er twee werknemers, die nu nog op Curaçao achter op de wagen meerijden, af. ,,Het zijn soms moeilijke keuzes en we moeten creatief blijven om zo veel mogelijk werk te behouden”, aldus Kook tijdens zijn presentatie.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.