Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Curaçao Winery, gelegen nabij vliegveld Hato, heeft problemen met het aantrekken van investeerders door de langlopende procedures en een ‘plotselinge eis van de CAH’ tot verhuizing na het weigeren van toestemming van de Curaçao Civil Aviation Authority (CCAA) om daar wijn te verbouwen.

winery

Door het gebrek aan vooruitzichten en financiële ruimte dreigt de oogst van 2016 verloren te gaan. Dat meldt Roelof Visscher, eigenaar van de Curaçao Winery. Inmiddels zijn vier mensen ontslagen en aan de eind van de maand volgen de laatste twee werknemers. De CCAA stelt dat door de wijngaard het aantal vogels is toegenomen en dat dit het risico op ‘bird strike’ verhoogt. Botsingen met vogels kunnen gevaarlijk zijn in de luchtvaart.
De ervaren wijnbouwondernemers Ilse en Roelof Visscher begonnen na jarenlang vooronderzoek in 2014 met het aanplanten van een wijngaard op een terrein van Curaçao Airport Holding (CAH) nabij vliegveld Hato. Uitbreiding naar naastgelegen door Curaçao Airport Partners (CAP) beheerde terreinen werd ook overeengekomen. Naar nu blijkt wil de CCAA dat de wijngaard wordt verplaatst omdat de druiven vogels zouden aantrekken. Visscher meent dat er juist minder vogels zijn aangezien zij het struikgewas hebben ontgonnen en bronnen gerepareerd, dus het terrein minder interessant voor vogels hebben gemaakt. Bovendien zijn de druiven afgedekt en worden vogels met geluid verjaagd. Overigens is het mede door CHA en CAP gefinancierde onderzoek naar de aanwezigheid van vogels door internationale experts nog niet afgerond. Visscher stelt dat zij meer dan afdoende maatregelen treffen om vogels van de druiven weg te houden en dat verschillende internationale luchthavens (Athene, Schiphol) tussen de wijngaarden en de landbouwgronden liggen. CCAA heeft echter aangekondigd dat zij ongeacht de uitkomst van het onderzoek geen toestemming zullen geven.
CAH had niet verwacht dat de CCAA hun toestemming zouden onthouden, aldus development manager Simon Kloppenburg van CAH. ,,Het eerste belang is natuurlijk veiligheid, laat dat duidelijk wezen. In principe is de CCAA vanuit haar doelstelling van veiligheid tegen ontwikkelingen, of het nu gebouwen of landbouw zijn, want beide leveren risico’s op en moeten worden gemanaged. Aan de andere kant: vliegveld Hato ligt in de natuur, dat trekt muizen aan, muizen trekken vogels aan, en we hebben hier meeuwen. We verwachten niet dat er door de Winery meer vogels komen, maar het onderzoek moet dit duidelijk maken. Ook bij andere ontwikkelingen zoals ons beoogde Eco Park zullen we toestemming moeten vragen bij de CCAA.”
De eigenaars van de Curaçao Winery hebben aangegeven te willen meewerken aan een eventuele verhuizing, maar daarbij wel geholpen moeten worden. ,,Wij zijn gek op Curaçao en we willen ons project voortzetten, ook voor Curaçao want het is uniek. We hebben bewezen dat je hier wijndruiven kunt verbouwen. We kunnen hier twee keer en soms drie keer per jaar oogsten. De wijngaard bij Landhuis Hato is belangrijk voor ons als proefproject, ook vanwege het aanwezige water. Voor productie en winst hebben we uiteindelijk veel meer hectares nodig. Korpodeko heeft wel wat geholpen maar tot nu toe hebben we zelf het meeste geld erin gestopt. Maar met deze onzekerheid houdt het een keer op. Zonder investeringen kan de oogst van 2016 niet worden binnengehaald en de wijn van de opbrengst van de eerste oogst niet worden gebotteld. Zonder vooruitzichten kunnen we geen investeringen doen en ook geen investeerders aantrekken. We zijn nu bezig met een noodplan om in ieder geval de oogst te redden.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).