Van onze correspondent
Den Haag - Statenlid Elmer Wilsoe (Pueblo Soberano) had het al voorspeld: praten over bestuurlijke integriteit tijdens het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) kan een pittig debat opleveren.

ipko

Ondanks de wederzijdse gevoeligheden verliep het overleg aanvankelijk vredig en constructief waarbij het vooral de inzet van de sprekers was om elkaar te informeren over ‘best practices’ en om integriteitsprotocollen uit te wisselen.
De stemming sloeg echter om toen Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP) de aanwezige Curaçaose Statenleden verweet weg te kijken van wat hij noemt de in handen van criminelen zijnde ‘illegale goksector’ die wordt gefaciliteerd door UTS en KPMG.
Statenvoorzitter Mike Franco wees Van Raak erop dat de Staten de Algemene Rekenkamer om een onderzoek bij UTS hebben gevraagd, maar dat de rechter daar op grond van de rechtspraak van het Koninkrijk een stokje voor heeft gestoken. Hij corrigeerde tevens Van Raak op het punt van de jaarrekeningen: ,,Die zijn gewoon openbaar.”
Glenn Sulvaran kon zijn irritatie maar moeilijk verbergen. ,,Dit soort grove beschuldigingen kan ik niet accepteren. Ik begrijp dat het met 150 Kamerleden voor de heer Van Raak moeilijk is om in de pers te komen, maar hij heeft in eigen land een probleem dat vele malen groter is: Nederland is de grootste producent en distributeur van drugs.”
Ook Zita Jesus-Leito (PAR) nam ferm afstand van de ‘onterechte aantijgingen’ van de SP’er die er bovendien door Humphrey Davelaar (PNP) op werd gewezen dat er niets illegaals is aan de online gamingsector omdat deze opereert op al lang bestaande wetgeving.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.