Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Het risico voor een aanslag op luchthaven Hato is niet groot, aldus John Pistole, oud-directeur van de Amerikaanse veiligheidsdienst FBI. Pistole was een van de sprekers tijdens de door Curaçao Airport Partners (CAP) georganiseerde Aviation Security Conference (AVSEC) over veiligheid in de luchtvaart.

pistole
Pistole benadrukte dat waakzaamheid geboden blijft. ,,Terroristen zoeken altijd naar een ongewoon doelwit. Met wekelijks vluchten met Boeing 747’s vanuit Amsterdam, van Air Berlin, van Blue Jet en meer verkeer moet Curaçao zeker alert blijven.’’ Helaas is geen enkel land ter wereld vrij van het risico van een terroristische aanslag, volgens Pistole. Luchtvaart is vanwege de media-aandacht een aantrekkelijk doelwit voor een terroristische aanslag. Daarom is het van groot belang dat luchthavens wereldwijd samenwerken en informatie delen. ,,Luchthavens kunnen van elkaar en van elkaars fouten leren en zo ‘best practices’ creëren. Landen en organisaties moeten informatie met elkaar uitwisselen.”
Ted Martin, senior aviation security inspector uit Trinidad & Tobago sprak over ‘Insider Threat.’ Martin is in Trinidad onder andere verantwoordelijk voor het electronic database management. Insider threat gaat over het risico dat terroristen door ‘mensen van binnen’ worden geholpen, zoals werknemers, aannemers of uitzendkrachten.
Het was de derde keer dat CAP de AVSEC-conferentie organiseert. De conferentie en de aansluitende workshop zijn gericht op werknemers op het gebied van veiligheid en inspectie in de luchtvaart zoals supervisors, coördinatoren en inspecteurs. Deelnemers zijn nu nog afkomstig uit de verschillende landen van het Koninkrijk, maar CAP streeft naar uitbreiding van informatie-uitwisseling in de Caribische regio.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.