Van onze correspondent
Den Haag - Cabaretier Jörgen Raymann gaat zich als ambassadeur van Save our Sharks inzetten voor de bescherming van haaien. In die functie zal hij volgende maand het Caribisch deel van het Koninkrijk bezoeken.

haaien
Raymann: ,,Ik ben gek op de oceaan en op alles wat er leeft. Als Surinaamse Nederlander en frequent bezoeker van de Caribische eilanden voel ik me bovendien verbonden met het Caribisch gebied. Haaien zijn niet alleen bijzondere dieren om te zien, maar zijn ook van onschatbare waarde voor het gezond houden van het koraalrif. Daar hebben lokale vissers natuurlijk belang bij, want een gezond rif leidt tot meer vis en hogere visvangsten. Ook zijn haaien van groot economisch belang: duiktoeristen komen liefst naar plekken waar ze haaien kunnen zien.”
De Save our Sharks-campagne richt zich op bescherming van haaien rond Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten. Tijdens de driejarige campagne wordt gewerkt aan betere wetgeving en handhaving voor bescherming op de eilanden, het vergroten van de kennis over haaien door wetenschappelijk onderzoek uit te voeren en aan het vergroten van kennis over haaien bij de bevolking op de eilanden en in Nederland.
Jaarlijks organiseert Save our Sharks de Dutch Caribbean Shark Week. Dit jaar worden van 18 tot 26 juni verschillende activiteiten georganiseerd. Na de aftrap in Nederland reist Raymann af naar het Caribisch gebied. Hier bezoekt hij diverse evenementen en gaat hij in gesprek met bewoners, vissers, politici en journalisten.
,,De haaien die rond de eilanden leven zijn voor mensen volstrekt ongevaarlijk”, aldus Raymann, ,,dat is iets waar veel mensen nog niet genoeg van op de hoogte zijn. Ik hoop te kunnen bijdragen aan een betere bescherming van haaien en waar nodig hun imago op te vijzelen.”
Wereldwijd worden haaien bedreigd door overbevissing en vernietiging van hun leefgebied. Haaien worden ook vaak ‘gewoon’ gedood uit onverschilligheid en onwetendheid. Veel soorten worden met uitsterven bedreigd. Ook rond Aruba, Curaçao, Bonaire, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten is het aantal haaien de afgelopen jaren afgenomen. Natuurorganisaties Arikok van Aruba, Stinapa van Bonaire, Carmabi van Curaçao, SCF van Saba, Stenapa van Statia en de Nature Foundation van Sint Maarten, verenigd in de Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA), voelden de noodzaak actie te ondernemen. Het project, waarin bescherming, voorlichting en onderzoek elkaar aanvullen en versterken, wordt gefinancierd door de Nationale Postcode Loterij.
www.saveoursharks.nl


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via www.online.ad.cw.

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.