Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De contouren van Hospital Nobo Otrobanda (HNO) zijn steeds beter zichtbaar. Drie bouwlagen hoog rukken de bouwwerkzaamheden van het nieuwe ziekenhuis langzaam maar zeker op richting het oude Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos).

sehos1

Dat bleek gistermiddag tijdens een rondleiding op de bouwplaats.
Rond 15.30 uur is het nog een drukte van belang. De chauffeur van een vrachtwagen wacht met een lading ijzerdraden tot hij het terrein op mag. Vanuit een truck wordt beton met een kraan in een pilaar gegoten. ,,Vijf dagen per week werken 280 arbeiders, waarvan 240 lokaal van 7.00 tot 16.00 uur aan de bouw van het nieuwe ziekenhuis en op zaterdag van 7.00 tot 12.30 uur”, zegt Dito Garmers, area manager bij uitvoeringsorganisatie Usona/Berenschot. Volgens Garmers wordt voor de betonconstructie in totaal ongeveer 2 miljoen kilo ijzer verwerkt. ,,Veertig tot vijftig medewerkers van Betonwapening Veeris bewerken het ijzer voor.”
In het meest westelijke deel van het gebouw zijn de ramen geplaatst. Ook de eerste shutters zijn bevestigd. ,,Die moeten voorkomen dat te veel zonlicht direct naar binnen komt”, zegt Peter Bosman, medisch deskundige van Usona/Berenschot. In HNO komen uitsluitend 4-persoons en 1-persoons kamers. Bij de toewijzing van een kamer wordt in het nieuwe ziekenhuis geen onderscheid meer gemaakt naar verzekeringsklasse. Dat moet zorgen voor een efficiëntere bedbezetting. Patiënten krijgen nu regelmatig te horen dat er geen bed vrij is voor hen in het Sehos. Bosman: ,,Dat heeft dan vaak te maken met de klasse waarvoor zij verzekerd zijn. In HNO zal een patiënt uitsluitend om medische redenen op een 1-persoons kamer liggen. Dat bepaalt de arts.”
Een ruimte is ingericht als testmodel. ,,We proberen daar uit wat de beste indeling is. Past alles. Wat komt waar”, zegt Bosman. Veiligheid gaat boven alles bij bouwer Ballast Nedam: ,,73.826 Mensuren zonder verwondingen”, staat op een bord bij de ingang. Niemand die het terrein opkomt zonder helm en werkschoenen en wie op hoogte werkt moet zichzelf vastgespen. Foto Jeu Olimpio


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).