Van een onzer verslaggevers

Willemstad - De Isla-vakbonden PWFC en Apri liggen op ramkoers met het kabinet en het Multidisciplinair Projectteam (MDPT) nu de regering en het team zich volgens hen niet houden aan gemaakte afspraken uit het verleden.

islabonden
De bonden hebben voor vandaag acties bij de poort aangekondigd. ,,Het is niet de bedoeling om de raffinaderij stil te leggen, maar wel om de druk op de regering op te voeren. Wij treden niet in details over de inhoud van onze acties, wij willen morgen (vandaag, red.) nog een gesprek met de regering hebben. Het is voor ons onacceptabel om zoals de regering dat gisteren voorstelde, pas op vrijdag te vergaderen met het kabinet”, aldus vicevoorzitter Michael Doran van de Apri. Als de bonden vandaag niet met de regering vergaderen, zal de druk nog verder worden opgevoerd.
Doran legde aan deze krant uit dat het voor de bonden pas bij de Statenvergadering van vorige week vrijdag duidelijk werd, dat het MDPT afzonderlijk onderhandelt over Bullenbaai en de raffinaderij. ,,In 2012 hebben wij met premier Ivar Asjes afgesproken dat in tegenstelling tot de formulering in het plan van aanpak voor de raffinaderij, de Isla en Bullenbaai samen in één pakket zouden worden opgenomen bij de onderhandelingen. Bullenbaai is economisch heel lucratief door de opslagfaciliteiten die het biedt. Het is financieel veel aantrekkelijker dan de raffinaderij en helemaal nu de brandstofprijzen op de internationale markt zijn gedaald”, aldus de vicevoorzitter van Apri.
De bonden vrezen dat het opsplitsen van de onderhandelingen zeer nadelig voor de Isla-raffinaderij kan uitpakken. ,,Het is mogelijk dat er straks wel belangstelling is om in Bullenbaai te investeren, maar niet in de raffinaderij. Door de onderhandelingen op te splitsen wordt de positie van de raffinaderij verzwakt. Het zou kunnen betekenen dat de raffinaderij dan gesloten moet worden. Dat is niet goed voor de werkgelegenheid en daarom verzetten wij ons.”
In een interview bij TeleCuraçao verklaarde PWFC-voorzitter Angelo Meyer gisteravond dat de bonden weliswaar in het MDPT zijn vertegenwoordigd, maar dat de leden niet alle informatie krijgen. Meyer had begin van deze week een brief naar premier Ben Whiteman (PS) gestuurd met een dringend verzoek om binnen 24 uur met de bonden te vergaderen over de situatie. Het ultimatum voor die vergadering verstreek gistermiddag. De voorzitter verklaarde dat het kabinet de keus heeft om correct te handelen of anders op te stappen.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).