Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - De Raad van Ministers (RvM) is gisteren akkoord gegaan met de havenconcessie die nu op tafel ligt. Dat meldt minister Eugene Rhuggenaath (PAR) van Economische Ontwikkeling tegenover het Antilliaans Dagblad.

 

cps

Curaçao Ports Authority (CPA) schuift nu weer aan de onderhandelingstafel met Curaçao Port Services (CPS). Laatstgenoemde heeft de onderhandelingen eerder ‘on hold’ gezet in afwachting van een duidelijk standpunt van de regering.
Zoals deze krant reeds uitvoerig heeft bericht, beslaat de nieuwe concessie - waar de RvM gisteren akkoord mee is gegaan - een periode van twintig jaar. Verder is akkoord gegaan met een investering van 50 miljoen gulden door CPS voor de renovatie van de kade en de aankoop van twee nieuwe containerkranen. Als het contract eindigt worden de kranen eigendom van CPA.
Verder is in de nieuwe concessie ook het verlies van het recht van CPS op exclusiviteit in de haven opgenomen. Het nieuwe contract geldt, in tegenstelling tot het huidige contract, alleen voor de werf waar CPS nu opereert en niet voor toekomstige containerhavens, zo benadrukt Rhuggenaath tegenover deze krant. CPA blijft conform de nieuwe concessie verantwoordelijk voor de kadewanden. Tevens moet CPA het onderhoudsplan van CPS goedkeuren. Tot slot is in de nieuwe concessie opgenomen dat er bij afloop van het contract een openbare aanbesteding zal plaatsvinden.
In een reactie tegenover deze krant laat CPA-directeur Humberto de Castro weten tevreden te zijn dat er een besluit is geworden inzake de havenconcessie. In 1991 tekende CPS de concessie met CPA. De discussie met betrekking tot de concessie in de haven is al sinds 2003 gaande. De containerkranen die met het ondertekenen van de nieuwe concessie worden vervangen zijn inmiddels al 20 en 30 jaar oud. ,,We hadden dit niet langer kunnen uitstellen. We gaan de details van het besluit van de Raad van Ministers bestuderen en nemen meteen de nodige stappen om dit uit te voeren”, zo laat De Castro weten.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.