Door Elisa Koek
Willemstad - De gynaecologen en verloskundigen zijn in samenwerking met G&Gz een onderzoek begonnen onder zwangere vrouwen op Curaçao. Alle vrouwen die onder controle staan, worden gemonitord om zo een duidelijker beeld te krijgen van de ontwikkeling van de hersenen van een foetus en eventuele afwijkingen.
,,We willen alle zwangere vrouwen zo snel mogelijk ergens onder controle”, vertelt Peter van Heesch, echospecialist en verloskundige. ,,Op deze manier kunnen we al vroeg beginnen met echo’s en de ontwikkeling registreren.”
Op Curaçao worden ongeveer 2.000 baby’s per jaar geboren. Voorgaande jaren werden gemiddeld drie kindjes geboren met microcefalie, een te kleine schedel. Nu er misschien een verband is tussen het zikavirus en microcefalie, is een protocol samengesteld door gynaecologen en verloskundigen.
Het protocol is bijna meteen na de eerste registratie van zika (20 januari) opgesteld en is tweeledig. ,,We willen vrouwen informeren over zika en hoe ze een besmetting kunnen voorkomen, maar ook uitpluizen hoe het op Curaçao precies zit met de ontwikkeling van de hersenen van een foetus”, vertelt Van Heesch.
Het onderzoek heeft niet alleen een meerwaarde voor de wetenschap over zika. Microcefalie ontstaat door een hersenafwijking, maar deze afwijking is eerder ontstaan. ,,Door een slechte ontwikkeling van de hersenen ontstaat niet alleen microcefalie, maar ook bijvoorbeeld het syndroom van Down. Ook voor kennis op Curaçao hierover heeft dit onderzoek een meerwaarde, want deze gegevens waren er nooit.” Momenteel zijn er wel referenties over bijvoorbeeld de grote van de schedel van Curaçaose baby’s, maar een onderzoek naar de ontwikkeling, op deze schaal, is nooit eerder gedaan.
Het onderzoek duurt voort tot er meer duidelijkheid komt. Zwangere vrouwen worden allemaal van tevoren geïnformeerd over het onderzoek via een formulier dat zij kunnen ondertekenen. Wanneer blijkt dat een vrouw zika heeft, wordt zij verder behandeld door een gynaecoloog. Ook wordt er ten minste één extra echo uitgevoerd met 32 weken. Dit is normaliter een derde echo en de SVB vergoedt er maar twee. ,,Hierover zijn we nog in overleg met SVB, maar we voeren al wel een derde echo uit”, zegt Van Heesch.
Inmiddels zijn er 35 gevallen van zika bevestigd op Curaçao. ADC werkt in samenwerking met de overheid aan een test om zika sneller te kunnen aantonen in bloed en urine. Ook heeft de G&Gz twee lijnen geopend om vragen te beantwoorden of controles aan te vragen voor een buurt: het nummer 0800-0888 (gratis) en 9345. Het gratis nummer is makkelijk te bereiken, maar kan niet worden gebeld met een mobiele telefoon. Het viercijferige nummer wel, maar bleek na meerdere pogingen onbereikbaar.
Ondanks de wereldwijde angst voor zika, lijkt de onrust onder zwangere vrouwen op Curaçao nog mee te vallen. Volgens verloskundige Annemieke Plugge wisselt het per vrouw, maar is er zeker geen paniek. ,,Vrouwen die langer op Curaçao wonen, zijn wel een beetje gewend aan dergelijke dingen. Het is nu eenmaal een tropisch eiland. We krijgen natuurlijk wel vragen en de vrouwen zijn blij met extra echo’s, maar echte paniek is er zeker niet.”
Caribischnetwerk.ntr.nl

ADletters logo


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.