Vier geregistreerde gevallen van zika op Curaçao
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Minister Siegfried Victorina (PS) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) van regeringspartij Pueblo Soberano, heeft de Staten om twee weken respijt gevraagd om de vragen te beantwoorden die de Statenleden in een spoedvergadering over zika hebben gesteld. De minister vroeg hierom op de dag dat de World Health Organization (WHO) de uitbraak van zika als een internationale noodsituatie omschreef.
De bewindsman informeerde de Staten gistermiddag dat er op Curaçao nu vier gevallen van zika zijn geregistreerd, twee mensen werden in respectievelijk Suriname en Colombia besmet, twee anderen op het eiland zelf. In zijn inleiding vermeldde de minister ook dat er risicogebieden op het eiland zijn, zonder te specificeren waar deze zich bevinden. Nu er 4 gevallen van zika op het eiland zijn geregistreerd, heeft Curaçao zich daarmee geplaatst op de lijst van 24 landen waarin de ziekte voorkomt, aldus de bewindsman. Dat aantal werd later door oppositielid Jacinta Constancia van oppositiepartij MFK betwijfeld, volgens de politica had de WHO het over 27 landen waarin de besmetting voorkomt.
In zijn inleiding informeerde de bewindsman de Statenleden over de maatregelen die er zijn getroffen. Zo zijn er sinds 14 januari van dit jaar circa 98.000 huizen gecontroleerd. Van die huizen zijn er ruim 19.000 die als potentiële broedplaatsen gelden. In iets minder dan 3.000 huizen was er al sprake van broedplaatsen. Er zijn ook 60 zorginstellingen gecontroleerd en 128 scholen. De bevolking wordt via spotjes op de radio, televisie, talkshows en publicaties in de kranten geïnformeerd over de ziekte, ook zijn er circa 60.000 folders verspreid. De infolijn over de ziekte krijgt dagelijks 10 tot 15 telefoontjes van burgers.
Victorina verklaarde ook dat er een protocol is voor de behandeling van zwangere vrouwen, de informatiecampagne over zika wordt volgende maand geïntensiveerd, op de site van de overheid is een nieuwsbrief geplaatst.
De minister verklaarde dat het nog niet is bewezen dat zika via seksueel contact wordt overgedragen. Analyses hebben ook niet uitgewezen dat het virus verantwoordelijk is voor baby’s die met een te kleine omvang van de schedel worden geboren. De bewindsman zei er geen voorstander van te zijn om met chemische middelen de muggen te doden. Hij gaf de tip om in vazen met water wat zout te gooien, zodat de muggen daar niet kunnen broeden.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).