Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - In het kader van de opkomende zikabedreiging - zeker nu er ook lokaal in ieder geval twee gevallen van besmetting bekend zijn - trekt Stichting Uniek Curaçao aan de bel na een groot stuk natuurgebied te Ronde Klip te hebben ontdekt dat als illegale vuilstortplaats wordt gebruikt.


In een schriftelijke verklaring geeft de stichting aan dat het betreffende terrein recentelijk door de familie Martis is opengesteld als vuilstortplaats. ,,Een groot gedeelte van de bebossing is weggeschaafd of in brand gestoken. Elke dag - ook in het weekend - blijven dumptrucks hun lading storten. Het afval wordt regelmatig in brand gestoken. Steeds vaker wordt er afval gestort langs het hekwerk dat de begrenzing vormt met het terrein van de scouts waar gekampeerd wordt”, aldus Stichting Uniek Curaçao die verder aangeeft dat in de directe omgeving meerdere illegale landfills in gebruik zijn. ,,De toegang tot een weg langs de varkensfokkerij is zelfs illegaal afgesloten met bijbehorende bermen en grond is geconfisqueerd voor illegale afvalstorting tegen betaling.”
De stichting is bezorgder dan normaal door de groeiende bedreiging van het zikavirus. ,,Deze afvalgronden zijn bij uitstek de plaatsen waar de mug - die verantwoordelijk is voor het zikavirus - zal gedijen. De broedplaatsen, meestal in afval waar water in kan blijven staan, zijn massaal in aantal en zijn de oorzaak van een snel groeiende epidemie”, aldus Stichting Uniek Curaçao.
Op social media doet de stichting - ook namens omwonenden en bezoekers - een oproep aan de politie om in te grijpen om zo de kans op een grote broedplaats voor de tijgermug te verminderen.

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.