Van een onzer verslaggevers
Willemstad - ,,Het is zeer bijzonder om te zien hoeveel in een relatief korte tijd is bereikt. Dit geeft hoop voor een betere toekomst voor de zeeschildpadden rond Curaçao.”

Schildpad3

Aan het woord is Sabine Berendse, afdelingshoofd van de parken van Carmabi, die afgelopen vrijdag een presentatie gaf over de resultaten van het Sea Turtle Conservation Curaçao-project (STCC), dat in 2014 binnen Carmabi is opgezet.
,,Alle zeeschildpadden die voorkomen in de Curaçaose wateren zijn bedreigde of zelfs kritiek bedreigde diersoorten. Het is daarom belangrijk inzicht te krijgen in de stand van de populaties en welke soorten schildpadden waar precies voorkomen. Die informatie wordt gebruikt om betere bescherming te kunnen bieden aan de zeeschildpadden.”
De doelgroep voor deze presentatie bestond uit de sponsoren van 2015, diverse ministeries, allerlei instanties op het gebied van natuurbeheer, het bestuur van Carmabi, (potentiële) vrijwilligers en overige geïnteresseerden.
De projectgroep van STCC bestaat voornamelijk uit vrijwilligers. ,,Binnen de projectgroep wordt er gewerkt aan onderzoek, conservering en educatie”, vertelde Berendse. ,,De vrijwilligers van het project hebben van mei tot en met december Boka Mansaliña, Boka Braun en Klein Curaçao gemonitord. Dat wil zeggen dat de stranden wekelijks twee tot drie keer zijn gecontroleerd op zeeschildpaddenactiviteiten.”
Daarnaast zijn vorig jaar ook twee hawksbill-nesten geregistreerd bij Barbara Beach. Op Boka Mansaliña ging het om vier hawksbill-nesten. ,,Berekend is dat de zes hawksbill-nesten naar schatting 579 jonge hawksbill-zeeschildpadden hebben voortgebracht.”
Bij Klein Curaçao zijn het voorbije jaar 54 nesten gevonden van groene zeeschildpadden. Berendse: ,,Deze 54 nesten hebben naar schatting gezorgd voor 3.842 ‘hatchlings’ van de groene schildpad (een hatchling is een jonge zeeschildpad, red.).”
In 2015 zijn geen loggerhead-nesten geregistreerd, maar de stranden waarvan bekend is dat er loggerhead-schildpadden nesten zijn ook niet specifiek gemonitord. ,,Hiervoor was het afgelopen jaar onvoldoende capaciteit.”
Bij de aantallen hatchlings moet volgens STCC de kanttekening worden gemaakt dat slechts één op de duizend schildpadjes die zijn geboren ook volwassen wordt en naar Curaçao terug zal komen om haar eieren te leggen.
Om meer te weten te komen over de schildpadden die in de Curaçaose wateren voorkomen is in samenwerking met Marjolijn Christianen van de Rijksuniversiteit Groningen en Sea Turtle Conservation Bonaire (STCB) een zogeheten ‘in-watersurvey’ gehouden en zijn er satellietzenders geplaatst op maar liefst drie nestende groene zeeschildpadden. Bij de in-watersurvey zijn in totaal 32 schildpadden onderzocht bij drie verschillende locaties: Boka Ascencion, Wacawa en Klein Curaçao. ,,Deze schildpadden zijn gemeten, gesampled, getagd en gefotografeerd”, vertelde Berendse.
Voor 2016 heeft STCC het doel om het programma op alle vlakken uit te breiden. Voor het nieuwe nestseizoen wil Sea Turtle Conservation Curaçao ook een expositie organiseren die bezoekers informeert over zeeschildpadden. ,,Het doel van de expositie is om de zichtbaarheid en kennis met betrekking tot zeeschildpadden te vergroten. Dit is noodzakelijk om de zeeschildpadden beter te kunnen beschermen.”
Binnenkort zal Carmabi een schriftelijk verslag publiceren van de STCC-resultaten in 2015. Komende maand wordt gewerkt aan een meerjarenplan. ,,Het succes van het project is te danken aan de inzet van gepassioneerde vrijwilligers en de steun vanuit de gemeenschap. Carmabi is eenieder die het STCC-project heeft gesteund in 2015 ontzettend dankbaar.”
Personen die willen helpen bij een of meer van de geplande activiteiten kunnen contact opnemen via de Facebookpagina van Sea Turtle Conservation Curaçao of via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.