Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het Openbaar Ministerie zal de ‘Ta basta awor’-campagne intensiveren in reactie op de geweldsdelicten van de afgelopen tijd. Dat heeft hoofdofficier van justitie Heiko de Jong desgevraagd tegenover deze krant verklaard. Daarbij zal het OM nauw samenwerken met de politie, defensie, de eigen Curaçaose militie en de VKC.
,,De bevolking kan binnenkort weer grote acties tegemoet zien waarbij wegen worden afgesloten en controleposten worden ingericht. Ook zullen kleine acties worden gehouden. Denk daarbij aan tien politiemensen die op wijkniveau snel controles uitvoeren, preventief fouilleren en daarna verdergaan. Het is een dynamische manier van werken die in 2014 en 2015 vruchten afwierp. Wij worden daarbij geholpen door de Koninklijke Marechaussee, douane, kortom alle partners in de justitiële keten”, aldus de hoofdofficier van justitie.
Op het niveau van elkaar bestrijdende bendes heeft het OM een duidelijk beeld van ‘wie wat tegen wie onderneemt, maar dat is informatie die ik uiteraard niet prijs kan geven’. De Jong is zich bewust van de impact van het schietincident van vorig weekeinde waarbij een vrouw om het leven kwam. Aan de andere kant is dit volgens hem een individueel geval. ,,Je kan hieruit niet afleiden dat er voortaan expres op kinderen geschoten zal worden. Het gaat om een exces waarbij er een totale minachting is voor een menselijk leven, binnen dat exces krijg je dan als het ware collateral damage. Dat hebben wij ook bij de schietpartij op Hato gezien, het was beangstigend voor de samenleving, we hebben hard opgetreden, de daders zijn gepakt en hebben het onderste uit de zak gekregen.” Uit de misdaadcijfers van 2014 en 2015 blijkt dat, ook al liggen de aantallen relatief hoog, er toch sprake is van een knik naar beneden, zo merkt de officier op.
,,De intensivering van ‘Ta basta awor’ moet gepaard gaan met hulpprogramma’s voor jeugdige veelplegers om recidive te voorkomen. Dat zal misschien niet in alle gevallen lukken maar met repressie alleen is het probleem niet opgelost. Het moet een combinatie zijn van repressie en preventie. Dus niet alleen meer politieblauw, militiegroen, VKC-bruin op straat maar ook een aanpak van de jeugdige veelpleger, in combinatie met het project ‘Wowo riba bo’.”

ADletters logo


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.