Van onze correspondent
Den Haag - Het op Curaçao gevestigde online gokbedrijf Bluemay Enterprises nv en de daaraan gelieerde, juridisch in Costa Rica gevestigde firma, Redcorp SA is elk een boete van 240.000 euro opgelegd door de Nederlandse Kansspelautoriteit. Dat heeft de onafhankelijke toezichthouder gisteren bekendgemaakt.
Bluemay, opgericht in november 2010 maar waarvan onduidelijk is wie de werkelijke eigenaren zijn, exploiteerde vanaf de Dr. Hugenholtzweg z/n (UTS-gebouw) te Vredenberg - gegevens afkomstig van de Kamer van Koophandel - de website redslots.com. Hoewel het bedrijf geen vergunning bezit om zich op de Nederlandse markt te mogen richten, heeft het dat volgens de Kansspelautoriteit wel gedaan.
De illegale kansspelen werden in de Nederlandse taal aangeboden, Nederlandse gokkers kregen bovendien een welkomstbonus en er werd reclame gemaakt via de in Nederland populaire websites weeronline.nl en nu.nl. Het betalingsverkeer met deelnemers liep overigens via een niet-bestaand bedrijf in Engeland.
Bluemay en Redcorp kregen in 2014 voor hun andere websites (royaalcasino.com en 7red.com) al een boete van elk 130.000 euro. Of deze betaald zijn, is niet bekend. Woordvoerder Martijn van de Koolwijk van de Kansspelautoriteit meldt desgevraagd dat vier van de zes vorig jaar aan buitenlandse ondernemingen opgelegde boetes zijn voldaan.
Bij het bepalen van de nieuwe boetes - de hoogste sinds de start van de Kansspelautoriteit op 1 april 2012, maar nog altijd ver onder het maximum van 810.000 euro - heeft het feit dat het om recidive gaat zwaar meegewogen.
Voor de directeuren George Praag en Lionel Hanst van het Curaçaose trustkantoor Carmanco - volgens het Handelsregister van de KvK de ‘lokale vertegenwoordiger/contactpersoon’ van Bluemay Enterprises - kan de kwestie nog een staartje krijgen. Voor hun betrokkenheid als lokale vertegenwoordiger van Bluemay hebben zij volgens het besluit een waarschuwing gekregen van de Kansspelautoriteit die het bovendien wenselijk acht dat hun rol nader wordt onderzocht.
Bestuurder van Bluemay is de in augustus 1992 in de voormalige Sovjetrepubliek Kirgistan geboren Akylai Kyzy van wie verder niets bekend is. De rol van een andere betrokkene, in de uitspraak slechts aangeduid als R., is eveneens duister. Het gaat vermoedelijk om de Israëliër Ido Raviv van wie sporen leiden naar de Bahama’s, de Britse Maagdeneilanden, Engeland, Malta en Kazachstan.
Bluemay en Redcorp hebben zich uit vrees voor reputatieschade via hun gezamenlijke advocaat tevergeefs verzet tegen openbaarmaking van het besluit. Zij hebben overigens nog wel de mogelijkheid om bezwaar te maken tegen de boete. Intussen is de website redslots.com niet meer in de lucht.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.