Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De krachten bundelen en collectief actie ondernemen. Dat is het recept van Shelwyn Salesia, directeur toezicht van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS),

 

Salesia

om de zogeheten ‘de-risking trend’ van Amerikaanse banken waarbij ze de correspondentbankrelatie met Caribische financiële instellingen opzeggen, tegen te gaan.

Salesia, die deel uitmaakt van de top van de Centrale Bank in Willemstad, schrijft in de opiniebijdrage aan de krant Nation News op Barbados over de dreiging die veel relatief kleinschalige banken in de regio boven het hoofd hangt. Hij doet dit onder de kop ‘On the right: Region must join forces to take collective action’.
De financiële instellingen zelf zijn de eerst aangewezenen om de vereiste stappen te zetten, betoogt Salesia. Gezien de kleinschaligheid van de instellingen is gezamenlijke actie, bijvoorbeeld door middel van de Caribbean Bankers’ Association, aan te bevelen. Onder andere door te lobbyen om de correspondentbankrelatie in stand te houden.
Verder is er ook een taak weggelegd voor de toezichthouders, zoals de Centrale Bank, om te communiceren over de voortgang van de invoering van internationaal vereiste wet- en regelgeving om de financiële sector te versterken, waaronder regels ten aanzien van anti-money laundering (AML) en counter terrorist financing (CFT).
Zonder correspondentbankrelatie kunnen lokale Caribische banken niet of nauwelijks operationeel blijven. Vandaar dat het behoud ervan cruciaal is, vervolgt Salesia in de uitgave van Nation Publishing Company op Barbados. Toch zijn er veel risico’s. Het is zelfs een uitdaging om te voorkomen dat de correspondentbankrelatie wordt beëindigd.
Zoals het Antilliaans Dagblad in april 2015 berichtte in het artikel ‘Banken VS huiverig; voor internationaal betalingsverkeer ‘correspondentbank’ een voorwaarde’, zijn grote banken in de Verenigde Staten (VS) niet meer zo geïnteresseerd in het aangaan of onderhouden van correspondentbankrelaties met kleinere banken in het buitenland, waaronder de Caribische regio, vooral als deze landen in relatie worden gebracht met een verhoogd risico.
Vandaar dat met name kleine banken steeds meer moeite ondervinden bij het aangaan of behouden van correspondentbankrelaties in Amerika. ,,Ook ervaren sommige banken dat hun correspondentbankrelaties met de VS beperkt of zelfs beëindigd worden”, aldus de CBCS op vragen van deze krant.
ADletters logo


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.