Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het reisconcern BCD Group heeft gisteren een donatie gedaan van 40.000 gulden aan Siloam Village. Daarmee vierde het bedrijf het 40-jarig bestaan. Het feest werd op Curaçao gevierd op de plek waar oprichter John Fentener van Vlissingen in 1975 ook stond: het Avila Hotel. ,,Fentener van Vlissingen begon met twee medewerkers en een typemachine met een budget van 25.000 dollar”, zegt algemeen directeur (CEO) John Drechsel. BCD Group heeft nu 12.500 medewerkers en verwacht dit jaar een recordomzet te behalen van 26 miljard dollar.


BCD Group is geen naam die bij veel mensen bekend is, geeft Drechsel toe. Het is ook geen afkorting: ,,ABC was al vergeven, daarom is maar gekozen voor BCD”, grapt hij. De groep is een holding, die op Curaçao twee directeuren heeft: Mike Alexander en Clark Gomes Casseres. Het bedrijf behaalt een groot deel van zijn omzet in de zakenreizen. Bij het publiek zijn de werkmaatschappijen beter bekend, zoals CheapTickets, Vliegwinkel, Vayama en BudgetAir. Verwant aan de reisbranche is de groep ook groot in parkeren bij luchthavens (Park ’n Fly).
,,In de zakenreizen gaat het naast boekingen ook om consultancy”, zegt Drechsel in antwoord op de vraag waarom de groep zo groot is in zakenreizen. ,,Het is een kwestie van schaalgrootte. Vergeet niet dat reiskosten een groot deel uitmaken van de managementkosten voor bedrijven. Dat wordt niet meer geregeld door de secretaresse.”
Het 40-jarig bestaan wordt op Curaçao gevierd, omdat BCD Group zich betrokken voelt bij het eiland. ,,We zitten nu in 110 landen, maar hebben hier onze geschiedenis liggen. En we zijn loyaal. Dat past bij BCD Group als familiebedrijf.” Die loyaliteit is ook zichtbaar bij directeur Mike Alexander, die al sinds 1977 bij BCD is. ,,Ik ben begonnen als kandidaat-notaris, daarna notaris en nu als directeur.”
Ook de sociale betrokkenheid is in het bedrijf verweven, zegt Drechsel: ,,Een deel van onze winst gaat naar goede doelen, vooral naar kinderen en met een link naar reizen.” Daarom is voor het 40-jarig jubileum gekozen voor kinderherstellingsoord Siloam Village van Herman Gijsbers op Bándabou. De donatie is bestemd voor het vervoer van de kinderen, dat nodig vernieuwd moet worden.
BCD Group heeft geen directe activiteiten op Curaçao, al sluit Drechsel niet uit dat dit in de toekomst gebeurt. ,,Curaçao heeft potentieel, ook als toeristische bestemming. In het verleden hebben we in Nederland samengewerkt met de Maduro Groep.” Het is daarom goed mogelijk dat er nog eens iets wordt opgezet op het eiland waarmee de BCD Group zo’n belangrijke band heeft, aldus de CEO.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.