Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Nu een beslissing van de overheid over een aanvullende subsidie voor Fundashon Prevenshon op zich laat wachten, gaat de stichting op zoek naar fondsen om in ieder geval de eerste maanden van 2016 te kunnen overbruggen.

Van stoppen wil directeur Louise Elstak niet horen. ,,De continuïteit waarborgen, dat is het belangrijkste.”
Fundashon Prevenshon controleert maandelijks 800 vrouwen preventief op de mogelijke aanwezigheid van borstkanker. Het voortbestaan van het preventiecentrum komt in gevaar omdat de overheid slechts 600.000 gulden van de benodigde 1,9 miljoen op de begroting van 2016 wil vrijmaken. Het instituut werd in 2010 opgericht op initiatief van bankier Lio Capriles en oncoloog Bob Pinedo en draaide de afgelopen vijf jaar met de financiële steun van particulieren uit Curaçao en Nederland. Toenmalig gedeputeerde Humphrey Davelaar (PNP) van Gezondheidszorg zegde toe dat de overheid het instituut op den duur over zou nemen. Maar net op het moment dat de organisatie op volle toeren draait en donateurs afhaken, kan minister Ben Whiteman (PS) van Gezondheid, Milieu en Natuur geen garanties geven over extra financiële steun.
De donateurs hebben Fundashon Prevenshon vijf jaar lang gesteund, maar nu de organisatie op de rit staat, trekken zij zich terug. ,,De situatie is precair”, zegt Elstak. ,,Bevolkingsonderzoek is de verantwoordelijkheid van de overheid. Dat is ook de mening van de minister. Het probleem is dat er meer instanties zijn die in nood verkeren. De minister heeft laten weten één beslissing te willen nemen die alle entiteiten betreft. Dat respecteren wij. Maar daar kunnen we niet op wachten. We moeten zorgen voor de continuïteit van onze werkzaamheden.” De afgelopen vijf jaar zijn meer dan 25.000 vrouwen gescreend op borstkanker. Het centrum staat in de startblokken om met preventief onderzoek naar baarmoederhalskanker te beginnen. ,,Nee, van stoppen wil ik niet horen. Het kan gewoon niet”, zegt Elstak die er alle vertrouwen in heeft dat alles uiteindelijk goed komt.
Statenlid Omayra Leeflang (Un Kòrsou Hustu) heeft samen met de partijen PAR en MAN een openbare vergadering aangevraagd over de problemen in de gezondheidszorg. Die vergadering moet binnen twee weken worden uitgeschreven. ,,Dan zal ik de minister specifiek vragen stellen over Fundashon Prevenshon”, zei Leeflang gisteren tegen deze krant. ,,En ook tijdens de behandeling van de begroting kan ik aandacht vragen voor de problemen van de stichting. Bijvoorbeeld door middel van een motie.” Leeflang vindt dat de overheid de resterende 1,3 miljoen gulden in 2016 moet financieren en dat de subsidie voor Fundashon Prevenshon in de toekomst structureel op de begroting van Curaçao moet komen.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).