Van onze redactie
Willemstad - Er is een nieuwe onderzoekssamenwerking op het gebied van zeeschildpadden op Curaçao, zo meldt Widecast-coördinator voor het eiland Sabine Berendse in een bericht aan de media.

seaturtle

Afgelopen week is er een samenwerking van start gegaan tussen Carmabi, de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Imares. Professor dr. P.J. Palsbøll (RUG), dr. L.E. Becking (Imares-WUR) en dr. M.J. Christianen (RUG) hebben in mei 2014 van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) fondsen ontvangen voor een vierjarig onderzoek naar de ecologie van Caribische zeeschildpadden. In het huidige onderzoek zal middels ecologische experimenten, satellietzenders en moleculaire technieken gepoogd worden de zeeschildpaddenpopulaties rondom de eilanden nader in kaart te brengen en te bepalen of deze populaties groeien dan wel kleiner worden en met welke andere populaties zij in contact staan. Ook worden in het onderzoek de bedreigingen meegenomen voor de zeeschildpaddenpopulaties, zoals de gevolgen van klimaatverandering op habitats van kritisch belang voor bepaalde soorten, zoals zeegrasvelden en koraalriffen. De resultaten van het onderzoek zullen moeten bijdragen aan het verbeteren van de bescherming van zeeschildpadden op de voormalige Nederlandse Antillen. In het kader van dit onderzoek werd een expeditie gedaan naar Klein Curaçao. ,,De expeditie was erg geslaagd, want er is bij twee verschillende groene schildpadden succesvol een satellietzender geplaatst. De zender bestaat uit een klein kastje met een antenne die de plaats van de zeeschildpad aan een satelliet doorgeeft als deze boven water komt om adem te halen, waardoor hun migratieroutes het komende jaar online te volgen zullen zijn.” De eerste zeeschildpad die een zender heeft gekregen is ‘Miss Mermaid’ genoemd, naar Mermaid Boattrips die het project sponsort. ,,Als klap op de vuurpijl heeft Marjolijn Christianen nog een extra satelliettracker aan het Seaturtle Conservation Curaçao Project gedoneerd. Het doel is om deze tracker zo spoedig mogelijk te proberen te plaatsen op een derde zeeschildpad”, aldus Berendse.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).