Van een onzer verslaggevers

Willemstad - De reden voor de afwezigheid van Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels van Curaçao bij de Troonrede dinsdag is gisteren duidelijk geworden. Zij blijkt naar Rome te zijn gegaan voor het bezoek van premier Ben Whiteman aan de paus.

Aanvankelijk werd alleen gezegd dat zij op dienstreis is. Plaatsvervanger Robert Candelaria vertegenwoordigde daarom Curaçao op Prinsjesdag. SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak noemt het ‘erg jammer dat Curaçao niet goed vertegenwoordigd werd’ bij de Troonrede. Het wegblijven van Wiels is volgens hem ‘een heel verkeerd signaal naar de mensen in Nederland en een minachting voor de koning’. Van Raak heeft daarom vragen gesteld aan minister-president Mark Rutte. Hij wil weten wanneer Rutte op de hoogte is gesteld van de afwezigheid van Wiels en of hij weet waar ze op dat moment was? ,,Deelt u mijn teleurstelling dat het land Curaçao niet door de Gevolmachtigde minister werd vertegenwoordigd bij het uitspreken van de Troonrede door de koning?” En tot slot: ,,Hoe rijmt u de afwezigheid van de Gevolmachtigde minister van Curaçao met de oproep van de koning in de Troonrede dat de landen binnen het Koninkrijk hun krachten moeten bundelen?”
Nu blijkt dus dat Wiels naar Rome was voor het bezoek aan paus Franciscus. Dat bezoek vond gisteren plaats. Eigenlijk zou Whitemans voorganger Ivar Asjes naar Rome gaan. De uitnodiging was aan de premier als vertegenwoordiger van het land gericht, en niet aan de persoon van Asjes. Daarom is Whiteman gegaan. Pastoor Meris maakt ook deel uit van de Curaçaose delegatie die de paus bezoekt. Eerder was niet bekendgemaakt dat ook de Gevolmachtigde minister bij het bezoek zou zijn. Overigens is ook Asjes in Rome, maar dat is op persoonlijke titel. Paus Franciscus begint eind deze week met een bezoek aan Cuba en de Verenigde Staten.

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.