Van onze correspondent

Den Haag - Opvallend afwezige bij het uitspreken in de Ridderzaal van de troonrede door koning Willem-Alexander was Curaçaos Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels (PS).
Vorige week prijkte haar naam nog op de officiële gastenlijst van Prinsjesdag, maar gisteren bleek bij het innemen van de voor de leden van de Rijksministerraad gereserveerde plaatsen in de Ridderzaal de regering van Curaçao te worden vertegenwoordigd door plaatsvervangend Gevolmachtigde minister Robert Candelaria.
De afdeling Persvoorlichting van het Curaçaohuis liet de vraag van deze krant naar het waarom van de plotselinge absentie van Wiels onbeantwoord. Medewerkers van het kabinet die zich dat ook afvroegen, werd verteld dat ze van 14 tot 17 september op dienstreis zou zijn.
Over de aard en bestemming van de trip werden echter geen mededelingen gedaan. Ook Candelaria zegt daarvan niet op de hoogte te zijn gesteld. ,,Ik werd vrij laat, ergens in de loop van vorige week, benaderd of ik in de gelegenheid was de troonrede bij te wonen.”
Het afzeggen voor een van de belangrijkste ceremoniële verplichtingen van het jaar, zeker als dat op zo'n laat moment gebeurt, is protocollair alleen te rechtvaardigen als sprake is van een zeer dringende reden of overmacht zoals ziekte.
De afwezigheid van Wiels ontging de andere genodigden niet. ,,Ik ben er meerdere keren op aangesproken. Men snapt er niets van dat je als hoogste vertegenwoordiger in Nederland van de regering van Curaçao op Prinsjesdag niet komt opdagen. Dat wordt ongepast gevonden”, aldus Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP).
,,Op een dag als deze waarop de koning de regeringsplannen ontvouwt hoor je juist met trots je land te vertegenwoordigen. Mevrouw Wiels geeft hiermee een heel slecht signaal af. Zij staat er toch al niet te best op in Den Haag. Behalve aanwezig zijn bij dit soort belangrijke gebeurtenissen hoort een Gevolmachtigde minister problemen te voorkomen. Maar deze veroorzaakt alleen maar problemen”, aldus Van Raak.
De Gevolmachtigde ministers van Aruba en Sint Maarten, Alfonso Boekhoudt en Josiane Fleming-Artsen, gaven wel acte de présence, evenals de Staatsraden Mito Croes (Aruba) en Frits Goedgedrag (Caribisch Nederland). Curaçao en Sint Maarten zijn op dit moment niet vertegenwoordigd in de Raad van State.
Wegens de met raadselen omgeven afwezigheid van Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels mocht haar plaatsvervanger Robert Candelaria op het laatste moment opdraven zodat de Curaçaose regering toch nog vertegenwoordigd was op Prinsjesdag.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.