Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Zowel de Milieudienst als het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur is al weken niet bereikbaar voor overleg over de aanpak van de uitstoot van de Isla. Dat zegt Marc Verkade van Clean Air Everywhere.
Daarom dient deze stichting maandag samen met stichting Schoon Milieu op Curaçao (Smoc) een verzoek in bij de rechter om het kort geding dat voor 31 augustus gepland stond eerder te hervatten. Verkade vindt de houding van de Milieudienst en het ministerie ‘onbeschoft’ en ‘onfatsoenlijk’.
Rechter Peter van Schendel stelde in juni dit jaar tijdens de eerste zitting van het kort geding dat alle partijen met elkaar om de tafel moesten gaan. Een eerste gesprek heeft daadwerkelijk plaatsgevonden en is volgens Verkade naar tevredenheid verlopen. Daarna werd het stil. ,,Dat is spijtig, ik had gehoopt dat naar aanleiding van de prettige gesprekken die er zijn geweest ook de overige actiepunten uitgevoerd zouden worden. Het eerste punt, namelijk een rapport opstellen, is gelukt. Maar daar is het bij gebleven.”
Een van de andere punten is dat Clean Air Everywhere en Smoc inzage zouden krijgen in dat rapport. Vooralsnog is dat niet gebeurd. De eisers stelden in juni dat er onderzoek gedaan moest worden naar de groene aanslag en andere vervuiling in Wishi Marchena en omringende wijken. ,,Ook de afgelopen weken is de stank en vervuiling weer enorm. De maat is vol, maandag dienen we het verzoek in dit kort geding zo snel mogelijk weer te hervatten.”
Afgelopen donderdag zou er een ontmoeting plaatsvinden tussen het ministerie, dat vertegenwoordigd zou worden door de Milieudienst, en de stichtingen. Omdat er geen gegevens werden overlegd, is dit overleg opgeschoven naar komende dinsdag. ,,We hebben het verzoek neergelegd dan uiterlijk vandaag (gisteren, red.) vijf uur in de middag de gegevens te krijgen, dat is niet gebeurd. Er is geen contact meer geweest, er is totale stilte van de kant van de Milieudienst en het ministerie.”
Deze vierde bijeenkomst, die dus niet is doorgegaan, was voor de stichtingen belangrijk. Verkade gaf eerder al aan dat ze, naar hun mening, nog geen toereikend antwoord hadden gekregen van het ministerie. Hij liet toen weten dat als er geen concrete afspraken werden gemaakt in deze bijeenkomst, de stichtingen de rechter zouden vragen tijdens voortzetting van het kort geding op 31 augustus een vonnis uit te spreken.
Ondertussen zijn de resultaten van het onderzoek van TNO naar de groene smurrie volgens Verkade bekend. Op de vraag wat er in de groene aanslag zit is daarmee een antwoord gekomen. Nu moet dit antwoord volgens de stichting binnen twee weken worden gedeeld met de bevolking.
Minister Ben Whiteman (PS) van Milieu en Tico Ras van de Milieudienst waren gistermiddag niet bereikbaar voor commentaar.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.