Minister Plasterk na RMR: Eerst nog een keer langs bij Eman en Bermudez.
Van onze correspondent
Den Haag - De Algemene Maatregel van Rijksbestuur (AMvRB) die Aruba boven het hoofd hangt, wordt nog even door Nederland in de lucht gehouden.  Het was de bedoeling van minister Ronald Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties dat de Rijksministerraad gisteren zou besluiten Aruba begrotingstoezicht op te leggen met een dwingende rol voor het College financieel toezicht.
Na een voor de RMR ongekend lange bijeenkomst - ruim twee uur in plaats van het gebruikelijke kwartiertje - bleek de bewindsman de AMvRB te hebben ingeslikt, althans voorlopig. Plasterk wilde er na afloop helemaal niets over zeggen, anders dan dat hij zijn reeds geplande bezoek aan Oranjestad van begin mei (in het kielzog van het koningspaar) aangrijpt om met minister-president Mike Eman en minister Angel Bermudez van Financiën te overleggen over de Arubaanse overheidsfinanciën.
Berichten dat er een AMvRB klaarligt voor Aruba doen al maanden de ronde in de Haagse wandelgangen. Eerder deze week publiceerde de nieuwswebsite <I>Noticiacla<I> delen van door Plasterk ten behoeve van de RMR ingediende stukken die de juistheid ervan bevestigen.
Toch weigerde de minister gisteren inhoudelijk in te gaan op vragen van deze krant: ,,Ik heb er niets aan toe te voegen en bevestig niets.” Hij vermeed de term AMvRB en ook over de door hem gewenste rol van het Cft wenste hij met geen woord te reppen.
Het blijft daarom vooralsnog gissen wat Plasterk ervan heeft weerhouden om zijn voornemen uit te voeren. Het is niet ondenkbaar dat premier Eman zijn Nederlandse ambtgenoot Mark Rutte tijdens hun deelname aan de OAS-top vorig weekend in Panama heeft kunnen overtuigen het zoeken naar overeenstemming toch nog even voort te zetten.
Op 8 mei staat er een ingelaste RMR op de agenda. Wat de aanleiding daarvoor is, wilde Plasterk niet zeggen.
ADletters logo


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.