Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Minister Stanley Palm van Economische Ontwikkeling (PAIS) heeft gisterochtend een Memorandum of Understanding (MoU) getekend met International Baseball Partners (IBP) om tot een businessplan te komen om de bouw van een groots internationaal honkbaltrainingscentrum op Hato te realiseren.
Eerder liet Palm weten dat IBP op dit moment in onderhandeling is met de Major League Baseball (MLB)-organisatie die akkoord moet gaan met de trainingsmogelijkheden op Curaçao. Dat is op dit moment nog niet rond, zo werd gisteren bekendgemaakt. Palm voerde in april gesprekken in de Verenigde Staten met de honkbalorganisatie Baltimore Orioles om de mogelijkheden te onderzoeken om het zomerteam op Curaçao te stationeren en om gerekruteerde talenten in de regio hier te trainen.
Palm heeft daarvoor gesproken met de general manager van Baltimore Orioles, Dan Duquette, en ook met de uitvoerend directeuren belast met het scouten van honkballers in het buitenland Fred Ferreira en Joel Bradley. De interesse van Baltimore komt volgens de minister voort uit het project van de IBP-groep. IBP-directeur Michael Powers heeft onlangs een bezoek gebracht aan Curaçao en het conceptplan aan Palm laten zien.
IBP heeft de hulp van de regering nodig voor onder andere de terreinen - 8 hectare voor ieder team - voor verblijfsvergunningen voor de spelers en de coaches en belastingontheffing voor materiaal en voor andere belastingvoorwaarden. Op haar beurt zal IBP ervoor zorgen dat er in de zomerperiode minstens vier teams op Curaçao gevestigd zullen zijn.
In de eerste fase van het project, zo werd gisteren uitgelegd, kunnen vier teams tegelijkertijd trainen. Elk team heeft standaard twee velden nodig en een zogenoemd ‘infield’. Verder is slaapgelegenheid nodig, een ruimte om aan gewichtheffen te doen en dit alles voor zowel spelers als coaches. Elk team bestaat uit 80 spelers. ,,In de eerste fase kan Curaçao al plek bieden aan 320 professionele spelers”, aldus de minister van Economische Ontwikkeling (EO). En optimistisch vervolgt hij: ,,De kans is groot dat als er eenmaal vier teams op Curaçao gestationeerd worden, de andere 26 teams uit het Major League Baseball volgen. Dan komen er 2.400 professionele honkballers op het eiland.”
,,Dit zal zeker - gezien de deviezen die deze sector zal genereren - een aanzienlijke economische impact hebben”, zo gaf Palm gisteren te kennen. ,,Ook de erkenning van ons eiland zal het toerisme een impuls geven en we moeten niet het aantal banen vergeten die dit voor de lokale bevolking oplevert. Banen op het gebied van onderhoud, maar ook als umpire, scorer, in de keuken, schoonmaak of beveiliging.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).