Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Minister Stanley Palm (PAIS) van Economische Ontwikkeling heeft in de Staten te kennen gegeven dat er gewerkt wordt aan een businesscase voor Kompania di Tou Kòrsou (KTK) waarbij ook onderzocht wordt of het beter is te privatiseren of een strategische partner te zoeken.

Verder wordt nagegaan of internationaliseren tot de mogelijkheden behoort, hoewel in het havenplan gewaarschuwd wordt voor de hoge risico’s verbonden aan internationale activiteiten vanwege de grote concurrentie. ,,Inmiddels is er een nieuwe manager aangesteld bij KTK”, aldus Palm.
De opstellers van het havenbeleidsplan, het Rotterdamse adviesbureau Maritime & Transport Business Solutions (MTBS), waarschuwen wel voor onzekerheden die verbonden zijn aan een eventuele verkoop van aandelen. Het adviesbureau doelt op de onzekere toekomst van de raffinaderij, die goed is voor 80 procent van de loodsactiviteiten. ,,Sluiting of tijdelijke sluiting van de raffinaderij zal een negatieve impact hebben op de vraag naar sleepdiensten. Dit vooruitzicht kan nadelig zijn voor de waarde van de aandelen. Vanuit een strategisch gezichtspunt zou het beter zijn private betrokkenheid uit te stellen totdat er meer zekerheid is over de toekomst”, zo wordt aanbevolen.
KTK is goed voor 60 procent van de inkomsten van Curaçao Ports Authority (CPA). Toch is het volgens MTBS, niet gezond dat CPA voor 100 procent aandeelhouder is in het sleepbootbedrijf. Internationaal gezien zijn sleepbootondernemingen zelfstandige bedrijven die opereren in een haven. ,,We raden dan ook sterk aan om KTK te scheiden van CPA. De grote afhankelijkheid van CPA van KTK neemt ook risico’s met zich mee, mocht het slecht gaan met KTK. Bovendien kan CPA op deze manier geen aandacht geven aan andere belangrijke havenzaken, zoals het een landlord betaamd”, aldus MTBS. Uitgelegd wordt dat CPA nu geen tijd heeft om aandacht te besteden aan zaken als de vervuiling van het Schottegat, de ‘performance’ van de containerhaven en het drukke verkeer in de Sint Annabaai.
,,De aandelen van KTK kunnen makkelijk ondergebracht worden bij het ministerie van Economische Ontwikkeling of er kan besloten worden een deel van de aandelen te verkopen aan de private sector”, zo wordt aanbevolen.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).