Justitieminister kondigt rigoureuze screening aan voor rotte appels KPC.
Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Het feit dat er gisteren een politieagent is aangehouden, bewijst het intern zelfreinigingsvermogen van het Korps Politie Curaçao (KPC). Dat zegt minister Nelson Navarro van Justitie (PAIS) tegenover het Antilliaans Dagblad. ,,Dit is maar het begin. Er zijn meer van dit soort rotte appels binnen het korps en één voor één zullen we er korte metten mee maken.”
Navarro reageert hiermee op de aanhouding van de politieagent X. de W. (1986) gisterochtend die als verdachte van betrokkenheid bij de dubbele moord op Hato in juli vorig jaar wordt aangemerkt. Op 15 juli 2014 vond er een schietpartij plaats op de luchthaven tussen twee rivaliserende gangs waarbij twee doden zijn gevallen en zeven andere onschuldige omstanders gewond zijn geraakt. De agent die gisteren in de boeien is geslagen wordt verdacht van medeplichtigheid.
Minister Navarro geeft in een gesprek met deze krant aan het te betreuren dat een kleine minderheid binnen het korps het bederft voor de overige politieagenten die wel integer zijn en de gemeenschap wel goed dienen. ,,Het is belangrijk te melden dat het overgrote deel wél naar eer en geweten werkt. Het is een kleine groep die niet deugt. Dat heb je overal. Het systeem moet zodanig zijn dat deze mensen eruit geplukt kunnen worden om de rest van het korps te zuiveren.”
Om dit te doen is er sinds de aanstelling van Mauricio Sambo als korpschef begonnen met een ‘rigoureuze screening van politieagenten waar al twijfels over bestaan’. ,,Sinds het aantreden van Sambo wordt er hard gewerkt aan het terugwinnen van het vertrouwen van de Curaçaose gemeenschap. Het volk moet weer het gevoel krijgen dat het korps er is om het te beschermen en te dienen”, aldus Navarro die aankondigt dat er in de komende periode verschillende andere ‘rotte appels’ op non-actief zullen worden gesteld. ,,Het korps gaat onder een vergrootglas.”
De politieagent die gisteren is gearresteerd is de achtste verdachte die tot nu toe opgepakt is in de Hato-zaak. Eerder stond er een regiezitting gepland in het K-center op Brievengat die op het laatste moment werd uitgesteld naar juni van dit jaar op verzoek van de advocaten van de verdachten. In deze regiezitting zouden Adrian ‘Venenu’ Martha, Judrin Martis en Raily Bart, allen leden van de gang No Limit Soldiers (NLS), terechtstaan. Zij hadden het vuur geopend op Buena Vista City-leden Jais Juliana en Shantley Arnhem, die daarbij omkwamen.
In februari van dit jaar werd G.A.G. veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Het vonnis van een andere verdachte, J.C.P., werd uitgesteld omdat de rechter eerst nog een psychologisch en psychiatrisch rapport wil laten opmaken over de mate van toerekeningsvatbaarheid van deze verdachte. Uit het vonnis van G.A.G. werd de gang van zaken op die bewuste dag duidelijk. G.A.G. kwam met de later dodelijk getroffen Juliana op 15 juli aan uit Nederland. Het tweetal werd opgewacht door een groep jongens die hen direct bij het verlaten van de aankomsthal van vuurwapens voorzag. Ten minste één van die jongens had zelf ook nog een vuurwapen bij zich. Even later werd de groep waartoe G.A.G. behoorde beschoten, waarbij twee leden om het leven kwamen. G.A.G. zelf is ternauwernood aan de kogelregen ontsnapt.
Nog twee verdachten zijn om veiligheidsoverwegingen overgeplaatst omdat zij spijt hebben betuigd en belastende verklaringen hebben afgelegd over anderen. Het gaat hier om Givency Maria en Renaldo Martina. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zou de afrekening te maken hebben met een ruzie tussen de bendes over veertig kilo cocaïne.
ADletters logo


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).