Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Onder leiding van de rechter-commissaris heeft gisterochtend een aantal huiszoekingen plaatsgevonden in de omgeving van Koraal Specht, Brievengat, Mahuma, Boka Sami en Bonam. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) gisteren bekendgemaakt.

Onder de bezochte woningen, bevindt zich ook het huis van Statenlid en oud-minister van Gezondheid, Milieu en Natuur, Jacinta Scoop-Constancia (MFK), dat van haar moeder en van haar man. De invallen vonden plaats in het kader van het onderzoek ‘Dubnium’ waarbij onderzoek verricht wordt naar oplichting, valsheid in geschrifte, verduistering en witwassen bij voormalig Stichting Bureau Ziektekostenvoorzieningen (BZV).
Met toestemming van betrokkenen hebben de autoriteiten gisteren tevens een huiszoeking verricht bij een pand in Suffisant en in opdracht van het OM de 43-jarige man G.H.J.B. aangehouden. Het onderzoek ‘Dubnium’ wordt uitgevoerd door het projectteam Duradero dat bestaat uit opsporingsambtenaren van het Recherche Samenwerkingsteam (RST) en het Korps Politie Curaçao (KPC). Duradero is een project dat onder meer tot doel heeft de financieel-economische criminaliteit op Curaçao te bestrijden, aldus het OM in een schriftelijke verklaring. Bij dit project speelt het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT) een belangrijke rol.
Het onderzoek Dubnium heeft betrekking op strafbare feiten die zich mogelijk hebben voorgedaan bij de bestelling en betaling van een partij mondkapjes in het jaar 2012. Door of namens BZV is destijds bij de gisteren aangehouden G.H.J.B. een bestelling geplaatst en een betaling gedaan van ruim 365.000 gulden voor een partij mondkapjes die nooit geleverd is aan de stichting. Het vermoeden is dat meerdere personen zich door middel van deze transactie persoonlijk hebben verrijkt. De strafbare feiten betreffen zoals vermeld oplichting, valsheid in geschrifte, verduistering en witwassen.
Tijdens de huiszoekingen van gisteren zijn in het belang van het onderzoek onder meer officiële documenten, computers en mobiele telefoons in beslaggenomen. Ook is in het kader van een strafrechtelijk financieel onderzoek (SFO) een luxe personenauto in beslaggenomen. In een reactie laat het OM weten dat meerdere aanhoudingen in deze zaak niet worden uitgesloten.
In deze zaak was reeds eerder - in 2014 - aangifte gedaan door minister Ben Whiteman. Hij was gisteren - wegens een werkbezoek naar Nederland - zelf niet bereikbaar voor commentaar. Eerder liet hij tegenover deze krant weten in het kader van een lopend onderzoek geen uitspraken te zullen doen over deze zaak. Ook Scoop-Constancia - de oud-minister van Gezondheid, Milieu en Natuur namens MFK - was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Foto Jason Lau-A-Kien

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).