Van een onzer verslaggevers
The Bottom - Archeologen hebben op Saba een 300 jaar oud skelet gevonden van een zwangere vrouw.

De vondst werd gedaan bij de bouwplaats voor de nieuwe energiecentrale bij Fort Bay. Het was bekend dat daar historische vondsten gedaan konden worden, omdat er ook resten van een waterbak liggen.

Het skelet werd gevonden in de bovenste grondlagen, waarin de wetenschappers op zoek waren naar duizenden jaren oude resten van indiaanse voorwerpen, die daar vorig jaar waren ontdekt. Het graf van de vrouw met kind is van het midden van de 18e eeuw. In het graf zijn ook voorwerpen gevonden.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door een team van de Universiteit Leiden onder leiding van professor Menno Hoogland en Corinne Hofman. Er wordt samengewerkt met archeologen Jay Haviser en Ryan Espersen van het Saba Archaeological Centre (SABARC).
Er is geen lijkkist aangetroffen. Waarschijnlijk is de vrouw begraven in een lijkdoek, zoals dat in die tijd vaak gebeurde. Duidelijk is wel dat zij met respect begraven is. Een doodsoorzaak is nog niet vast te stellen.
De beenderen die zijn gevonden zullen worden geanalyseerd en daarna worden herbegraven. De voorwerpen zullen worden tentoongesteld in het binnenkort te openen Saba Heritage Centre. Haviser en Hoogland zeggen in The Daily Herald nog meer vondsten te verwachten, omdat het om de oudste archeologische vindplaats van Saba gaat.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).