Toenemende invloed China en Rusland in regio

Van een onzer verslaggevers
Willemstad/Den Haag - Onder de kop ‘Fragiliteit aan de randen van Europa en het Koninkrijk’ legt de nieuwe Defensienota uit dat ‘de stabiliteit van het Koninkrijk en Europa worden beïnvloed door instabiliteit en conflicten in landen en regio’s rond Europa en in het Caribisch gebied en Latijns-Amerika’.

F01 Defensienota 1,,Het Caribische deel van het Koninkrijk heeft te maken met instabiliteit in met name buurland Venezuela. Dit land blijft een onvoorspelbare factor en een potentiële bedreiging voor de veiligheid van de eilanden”, waarbij wordt verwezen naar de eerdere ‘Themarapportage internationale en militaire dreigingen’, onderdeel van de Rijksbrede Risicoanalyse Nationale Veiligheid.

De Defensienota 2024 meldt verder: ,,Ook ondervindt dit deel van het Koninkrijk de gevolgen van georganiseerde criminaliteit en toenemende invloed van China en Rusland in de regio.”

‘Sterk, slim en samen’, is de titel die de Defensienota dit jaar heeft meegekregen. Defensie is conform het Statuut waarmee de Caribische landen Curaçao, Aruba en Sint Maarten autonomie hebben, een Koninkrijkstaak. De Nederlandse minister van Defensie is daarmee ook de bewindspersoon van Defensie voor de zes Caribische eilanden van het Koninkrijk.

,,Met de Defensienota 2024 bouwt Nederland aan een sterke en slimme krijgsmacht. Een krijgsmacht die met partners zorgt voor afschrikking, om tegenstanders op afstand te houden. En als die afschrikking niet werkt, dan staat de krijgsmacht paraat om te vechten en vol te houden. Voor de veiligheid van Nederland (en het Koninkrijk, red.). Daarvoor zijn investeringen in Defensie nodig, en een grotere bijdrage van de samenleving.”

F01 Defensienota 2De nota herhaalt nog eens dat de civiele autoriteiten ook een beroep kunnen blijven doen op Defensie voor incidentele ondersteuning. ,,Dit geldt bijvoorbeeld bij natuurrampen in Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk”.

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.