Jesus-Leito en Martines zijn de reddende engelen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Onafhankelijk Statenlid Zita Jesus-Leito en haar collega-parlementariër Michelangelo ‘Low’ Martines van de partij Kòrsou E Mihó (KEM) vinden het ‘not done’ dat kabinet-Pisas II demissionair wordt. Beiden vinden namelijk dat er ‘veel belangrijk werk aan de winkel is’ ten behoeve van het volk. Zij redden het kabinet-Pisas II met hun steun.

demissionairJesus-Leito heeft desgevraagd aan het Antilliaans Dagblad bevestigd door de leiding van Movementu Futuro Kòrsou (MFK) te zijn benaderd. Ook geeft ze toe naar het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) te hebben gevraagd.
Verder zegt de oud-minister en het voormalig PAR-lid liever nog geen inhoudelijke verklaringen in het openbaar te willen doen. ,,Voor nu heb ik gekozen om de pers vooralsnog niet officieel te spreken. Alles is zo snel gegaan en inderdaad ben ik bereid een nieuwe coalitie te vormen ter ondersteuning van de regering.”
Haar voornaamste motivering voor deze steun: ,,Het kabinet heeft veel plannen in voorbereiding en op stapel. Nu demissionair worden, is mijns inziens geen optie, want het volk is hier niet bij gediend. Voor nu is dit wat ik kan verklaren.”
In tegenstelling tot Jesus-Leito is Martines praatlustiger: ,,Het volk op dit moment in de steek laten is ‘not done’. De sociale vraagstukken vereisen oplossingen. KEM helpt al ruim drie jaar elke dinsdag en zonder bombarie veel minderbedeelde gezinnen. In de regering kunnen we in de komende maanden nog meer helpen. Er is dan ook bewust voor de portefeuille van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) gekozen.”
De politiek leider van de eenmansfractie meldt verder dat hij door MFK is benaderd, maar dat zijn partijbestuur met de regeringspartij heeft onderhandeld. ,,Ik heb bewust gekozen om niet zelf mee te doen aan de besprekingen. Het bestuur heeft me vandaag (gisteren, red.) meegedeeld dat KEM de SOAW-portefeuille heeft weten binnen te halen.”
Martines wil geen waardeoordeel vellen over het SOAW-beleid van oud-minister Ruthmilda Larmonie-Cecilia (PNP). ,,Het is best goed mogelijk dat minister Larmonie-Cecilia in stilte veel werk heeft verricht en bereikt. Daarom zie ik dat ‘succes’ niet. Ik zie wel hoeveel burgers het moeilijk hebben. Mijn graadmeter is het aantal mensen dat wekelijks bij KEM aanklopt voor sociale hulp om bijvoorbeeld stroom en water terug te laten aansluiten.”
In de nog resterende maanden vóór de Statenverkiezingen op 21 maart 2025, wil Martines toch proberen het minimumuurloon verder te structureren en ook burgers met alleen een ouderdomspensioen wat meer financiële armslag te geven.
Het KEM-Statenlid meldt verder desgevraagd twee kandidaten te hebben voor de functie van SOAW-minister. ,,Het partijbestuur beslist de komende dagen wie wordt voorgedragen. Beiden zijn KEM-leden die zeer sociaal bewogen zijn én met hun respectieve opleidingsniveau. Een vrouw en een man.”
Over de vergadering afgelopen maandag in de Centrale Commissie van de Staten, zegt Martines het volgende: ,,Ik vind het jammer dat die bijeenkomst zo lang op zich heeft laten wachten en Financiënminister Javier Silvania (MFK) treft zeker ook blaam in de hoog oplopende emoties. Die ‘Heckle and Jeckle’-figuren van de PNP komen niet vrijuit. Sheldry Osepa heeft de sprekerslijst niet eens getekend en probeerde via interrupties zijn gelijk te krijgen. En verder is Gwendell Mercelina gewoon een dwarsligger.”
De KEM-parlementariër zegt dat hij de uitleg en antwoorden van Silvania over de invordering en sanering van belastinggelden heeft begrepen en hem in dezen ook ondersteunt. ,,Iedereen zeurt over de wettelijke grondslag en hij heeft duidelijk hierop gewezen. Er is namelijk een landsverordening en de Ontvanger heeft beleidsruimte om de invordering en sanering van belasting uit te voeren.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.