Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Hòfi Mango, het natuurpark van de broers Jandino en Kenneth Asporaat, opent op 11 november weer de deuren voor het publiek.

hofimangoOp 4 mei had onder meer dit park in Sta. Cruz zwaar te lijden onder het noodweer van die dag op Bándabou. De overstroming van een nabijgelegen dam had tot gevolg dat een groot deel van het park, waaronder de gehele infrastructuur, werd verwoest.
In gesprek met het Antilliaans Dagblad legt Jandino uit dat, net als bij de eerste opbouw van het park, ook de wederopbouw overwegend met eigen geld gerealiseerd wordt. ,,Hòfi Mango heeft wel verzekeringen voor bijvoorbeeld de gebouwen waarin het restaurant en de distilleerderij geherbergd zijn. Maar het vele hectaren tellende park is niet verzekerd tegen natuurrampen”, aldus Jandino.
Uit het gesprek valt op te maken dat het zelfstandig financieren van de wederopbouw niet alleen voortkomt uit de wens om alles zelfstandig te willen doen, maar ook omdat de broers Asporaat niet de indruk willen wekken dat het park hen om het geld te doen is. ,,We willen echt iets goeds doen voor het eiland, en in het bijzonder voor Bándabou”, zo wordt door Jandino meermaals benadrukt.
Een grootschalige crowdfundingsactie is er dan ook niet geweest, en die gaat er ook niet komen. Al erkent Jandino wel dat een lokaal bedrijf heeft aangeboden om een van de negen te herstellen bruggen in het park te adopteren en dat mensen en bedrijven soms aanbieden om met wat hand- en spandiensten te helpen bij het herstel van Hòfi Mango. Dan moet gedacht worden aan bijvoorbeeld een timmerman die een paar dagen wil komen helpen, of gereedschappen die uitgeleend worden.
Ook wordt duidelijk dat het natuurpark uiteindelijk nog beter terugkomt dan dat het was. Al voor het noodweer in mei waren er serieuze plannen om in de iconische suikermolen op het park een museum te openen, met onder meer authentieke meubelen en gebruiksvoorwerpen uit de Curaçaose geschiedenis. Of dit museum tegelijk met de rest van het park ook op 11 november opengaat is nog de vraag. Mogelijk wordt dit later. De reden is dat men wil voorkomen dat bij een eventuele volgende overstroming de collectie beschadigd raakt, en daarbij ook niet verzekerd is. Preventieve maatregelen en een verzekering zijn dan ook zaken die eerst moeten worden geregeld.
Hoewel de heropening van Hòfi Mango de hoogste prioriteit heeft, maken Jandino en zijn broer zich ook hard voor een beter watermanagement op het gehele eiland. Om een herhaling van 4 mei te voorkomen, hebben zij een team van experts ingeschakeld om de problematiek breder aan te pakken. Hierbij zijn een drietal speerpunten geïdentificeerd: het herstel van dammen, het schoonmaken van rooien en herbebossing.
De gebroeders Asporaat hebben in dit kader ook gesprekken gevoerd met de overheden van Curaçao en Nederland, om gezamenlijk te kunnen werken aan een oplossing voor heel Curaçao. Echter, de Nederlandse overheid zou hebben aangegeven dat de verantwoordelijkheid bij Curaçao zelf ligt en dat Nederland niet zal bijdragen met kennis en kunde. En de Curaçaose overheid heeft laten weten nu niet de infrastructuur noch de middelen te hebben om op dit moment eilandbreed een plan op te stellen dan wel uit te voeren. Jandino zegt zich te zullen blijven inzetten om dit thema hoog op de agenda te krijgen.
Meer informatie over de heropening van het natuurpark op 11 november volgt op een later moment. Belangrijk om te benadrukken is dat niet het hele park op dit moment gesloten is. Het restaurant Kultura Kòrsou, de cactustuin, de liefdestuin en de distilleerderij zijn wel al te bezoeken.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.