PNP-ministers dienen ontslag in; vizier op verkiezingscampagne
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het opzeggen van het vertrouwen in de PNP-Statenleden Sheldry Osepa en Gwendell Mercelina door de voltallige MFK-fractie, heeft uiteindelijk de breuk ingeluid van het kabinet-Pisas II.

Pisas2,,Ik wilde geen breuk, maar helaas kan MFK niet verder met twee van de vier PNP-parlementariërs. Zo werkt het niet”, aldus premier Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK).
Na het afscheid van de vorige week overleden oud-voorzitter van de Staten Mike Franco te hebben bijgewoond, is Pisas door MFK-fractieleider Gilbert Doran gebeld en kort hierna in Fort Amsterdam bezocht. Doran heeft de premier tekst én uitleg gegeven over het besluit om niet langer met Osepa en Mercelina samen te werken.
Op zijn beurt heeft Pisas voorafgaand aan de wekelijkse vergadering van de Raad van Ministers (RvM) ook de PNP-ministers op de hoogte gesteld van dat besluit van de MFK-Statenfractie.
Voor het regeringsgebouw in Fòrti heeft de premier ten overstaan van de pers het echter niet willen hebben over ‘de val’ van zijn kabinet: ,,Er is weliswaar een breuk, maar ik wil niet zeggen dat de regering is gevallen. De PNP is nu in vergadering en we horen het nog wel, terwijl ik zo naar de Staten ga om met de MFK-fractie en andere parlementariërs te praten.”
Pisas is dan zichtbaar emotioneel en geeft dat ook toe. ,,Het is bekend dat er wrijving is tussen de regeringspartijen. Ik heb me nooit in het openbaar hierover uitgelaten en vandaar dat ik afgelopen maandag nog in de Staten was; in een poging de gemoederen te sussen. Ik was er in de avonduren niet meer bij, en het is uit de hand gelopen.”
De premier heeft ook uiteengezet dat de MFK-fractie het niet accepteert door Osepa aangeduid te worden als ‘onbetrouwbaar’. Ook de ‘verkeerde weergave van feiten’ over het coalitieberaad vóór de vergadering van afgelopen maandag door ditzelfde PNP-Statenlid, is de MFK’ers in het verkeerde keelgat geschoten. Tot slot vindt MFK de verwijzing door Mercelina naar de ‘Panama Papers’, verwijzend naar Financiënminister Javier Silvania (MFK), te ver gegaan.
Pisas is na zijn verklaring aan de media naar het Statengebouw gelopen, vergezeld door collega-ministers en partijgenoten Charles Cooper (Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, VVRP), Sithree van Heydoorn (Onderwijs) en Shalten Hato (Justitie). De minister van Financiën, Silvania, waar het in de Statenvergadering van maandag allemaal om te doen is geweest, is met zijn chauffeur in de auto gestapt en weggereden.
Op het moment dat de ministers bij het parlementsgebouw aankwamen, waren de Staten in vergadering over het eindverslag van de HNO-enquêtecommissie over de bouw van het Curaçao Medical Center (CMC).
Kort na aankomst van Pisas en zijn collega-bewindslieden verliet Mercelina de Staten. Hij maakt deel uit van de HNO-enquêtecommissie die de verhoren heeft gedaan. Na hem is Corine Djaoen-Genaro (PNP) ook niet meer gebleven. Ze gingen samen met Osepa naar Kas di Pueblo, waar de PNP in crisisberaad bijeen was gekomen.
PNP heeft zonder aarzeling besloten Osepa en Mercelina te steunen en de ministers terstond terug te trekken. Het gaat om Ruthmilda Larmonie-Cecilia van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW, tevens partijleider; Ruisandro Cijntje van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) en Ornelio ‘Kid’ Martina van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD). De drie reden naar het Gouvernementspaleis en hebben hun ontslag ingediend bij gouverneur Lucille George-Wout. Hun vizier is nu gericht op de komende verkiezingscampagne.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.