Van een onzer verslaggevers
Willemstad/Philipsburg - De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft tijdens gelijktijdige evenementen op Curaçao en Sint Maarten gisteravond de ontwerpen van de bankbiljetten en munten van de Caribische gulden (Cg) onthuld.

cariguldenDeze ontwerpen zijn geïnspireerd op de onderwaterwereld. ,,Vissen kennen geen grenzen en zwemmen vrij rond, wat de eenheid symboliseert tussen de twee landen die samen de monetaire unie van Curaçao en Sint Maarten vormen”, zo wordt deze keuze toegelicht.
Op de voorzijde van de bankbiljetten is het onderwaterleven van Curaçao en Sint Maarten afgebeeld, terwijl de achterzijde belangrijke historische en culturele bezienswaardigheden van beide landen toont.
De Caribische guldenmunten hebben vergelijkbare maar unieke ontwerpen voor Curaçao en Sint Maarten. De twee sets zullen op beide eilanden door elkaar circuleren.
Tijdens de onthulling op Sint Maarten en Curaçao spraken CBCS-president Richard Doornbosch en directeur-secretaris Leila Matroos-Lasten respectievelijk over de lange route van de Caribische gulden, een project dat na vijf jaar van intensieve inspanningen door alle betrokkenen een prachtig en veilig resultaat heeft opgeleverd: een nieuwe munt voor de landen Curaçao en Sint Maarten.
In de aanloop naar de invoering van de nieuwe munt volgend jaar zal de CBCS regelmatig informatie blijven verstrekken. Een van de beschikbare materialen om het publiek en de bedrijven vertrouwd te maken met de kenmerken van de nieuwe munt, is de mobiele applicatie ‘My Caribbean Guilder’, die te downloaden is voor Android- en iOS-smartphones. Daarnaast heeft de CBCS een speciale webpagina over de nieuwe munteenheid gelanceerd op www.caribbean-guilder.com.
De eerste belangrijke datum die de CBCS communiceert is 31 maart 2025. Vanaf dan worden de munten en biljetten van de Caribische gulden in roulatie gebracht.
Zo’n drie maanden later - op 30 juni 2025 - is de laatste dag dat er nog contant kan worden betaald met de Antilliaanse gulden.
Wie op dat moment nog ‘oud’ cash geld in de portemonnee of in de spreekwoordelijke oude sok heeft, kan dit contante geld omwisselen voor Caribische guldens. Tot en met 31 maart 2026 - een jaar na de invoering - kan dit bij commerciële banken. De allerlaatste kans om Antilliaanse guldens voor Caribische guldens te wisselen is op 31 maart 2055 bij de Centrale Bank.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.