Opdracht aan SOAB om eerst grondig onderzoek te doen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Volgens de minister van Financiën van Curaçao staat het nog niet vast dat de nieuwe Caribische gulden op 31 maart 2025 in omloop wordt gebracht, zoals de Centrale Bank CBCS heeft aangekondigd.

F01 MinFin twijfelTijdens de introductie ervan donderdagavond hield Financiënminister Javier Silvania in zijn officiële speech nog een slag om de arm voor wat betreft de datum dat daadwerkelijk met de nieuwe munten en biljetten kan worden betaald.

,,Het is van het grootste belang om onze gemeenschap en economie te beschermen tegen mogelijke problemen die tijdens de overgang kunnen ontstaan. Daarom heb ik, samen met de minister van Financiën van Sint Maarten, de Soab (Stichting Overheidsaccountantsbureau) opdracht gegeven om te onderzoeken in hoeverre alle noodzakelijke maatregelen zijn genomen en alle essentiële stappen zijn voltooid om een probleemloze en effectieve implementatie te garanderen. Pas wanneer we zeker zijn dat aan alle voorwaarden voor een soepele overgang naar de Caribische gulden is voldaan, zullen we een definitieve lanceringsdatum bevestigen. Dit is niet alleen een kwestie van efficiëntie, maar ook van verantwoordelijkheid. Een zorgvuldige en goed voorbereide introductie is cruciaal voor het succes van de Caribische gulden.”

Op een aparte hiervoor gelanceerde website van de Centrale Bank - caribbean-guilder.com - staat deze vraag en met antwoord vermeld: ,,Wanneer zal de Caribische gulden officieel worden geïntroduceerd? De Caribische gulden zal op 31 maart 2025 in omloop worden gebracht.”

Silvania verwijst in zijn speech naar zijn Sint Maartense collega, waarmee hij het Soab-onderzoek zou hebben afgestemd, maar in de toespraak die Marinka Gumbs op min of meer hetzelfde moment in Philipsburg hield komt dit aspect niet terug. Wel staat Gumbs in haar speech uitgebreid stil bij de wenselijkheid en het nut van de monetaire unie van Sint Maarten en Curaçao.

De Curaçaose bewindsman heeft met zijn uitspraken voor twijfel en onzekerheid gezorgd; in elk geval over de voorgenomen transitiedatum van eind maart, maar ook over de ‘probleemloze en effectieve implementatie en overgang’.

F01SilvaniaVerder verklaarde Silvania dat ‘deze nieuwe munt niet alleen de voortzetting van ons gedeelde monetaire traject met Sint Maarten symboliseert, maar ook een belangrijke stap markeert in het proces om de integriteit van ons contante betalingssysteem te waarborgen’.

,,De Caribische gulden, ontworpen met de nieuwste beveiligingskenmerken, zal helpen het vertrouwen te herstellen dat mogelijk is aangetast door de circulatie van vervalste biljetten die zo nu en dan opduiken. Herstel van vertrouwen is cruciaal, zowel voor het vertrouwen van onze burgers als voor de internationale gemeenschap. Vertrouwen in ons financiële systeem en in ons monetaire systeem is essentieel voor economische activiteit, het aantrekken van investeringen en het bevorderen van handel. Het gebruik van een moderne en goed beveiligde munt helpt bij het bestrijden van fraude en vervalsing, en verzekert zo de integriteit van ons monetaire systeem.”

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.